Facebook, kao kompanija iz sektora društvenih medija, najavio je proširenje u Europskoj uniji i rad na izgradnji nove online platforme. Informacija dolazi u trenutku dok se tehnološki gigant bori sa zabrinutošću javnosti zbog svojih praksi poslovanja, javlja DW.

Facebook je u nedjelju u svom korporativnom blogu objavio da će zaposliti dodatnih deset tisuća radnika u EU kako bi radili na izgradnji "metaverzuma" (engl. metaverse).

Termin 'metaverse' znači zajednički virtulalni prostor određene veće ili manje zajednice, nastao primjenom proširene stvarnosti kako bi se dobilo međusobno dijeljeno virtualno poboljšanje fizičke stvarnosti korištenjem interneta.

Tehnološki div opisuje svoj projekt metaverzuma kao novu fazu međusobno povezanih iskustava koja koriste virtualnu i proširenu stvarnost.

Rukovoditelji kompanije promoviraju ovu ideju metaverzuma u trenutku dok se bore s optužbama za monopolističko ponašanje, bivšim uposlenicima koji su sada postali zviždači i koji u svojim svjedočenjima navode teške štete po društvo i pojedince uzrokovane aplikacijama ove kompanije i višesatnim krahom usluga širom svijeta posljednjih tjedana.

Iako Facebook planira da se od društvenih medija u sljedećih pet godina pretvori u kompaniju koja se bavi metaverzumom, kompanija nije uspjela da pobliže definira šta zapravo za njih znači taj 'metaverse' koncept u blogu objavljenom na njihovoj korporativnoj stranici.