Nakon četiri godine rada, razvoja, testiranja, i najbitnije, investiranja u projekt dronova koji bi trebali nositi odašiljače za pristup Internetu u zabačenim dijelovima svijeta, u Facebooku su odlučili odustati od vlastite izrade navedenih letjelica.

Tijekom posljednje dvije godine solarni dron Aquila, s rasponom krila od 43 metra masom od 408 kilograma, odradio je nekoliko uspješnih letova, prošle se godine pisalo i o povećanim naporima u ovom smjeru, no sada se doznaje kako od daljnjeg razvoja ipak neće biti ništa.

U Facebooku su nakon svega zaključili da je projekt izvediv, da dronovi poput ovoga mogu na solarni pogon u letu ostati mjesecima i zaista služiti u svrhe povezivanja udaljenih krajeva na Internet, te da tehnologija milimetarskih valova može poslužiti za komunikaciju tih letjelica s tlom, piše Bug.hr.

No, kako su u međuvremenu i ostali proizvođači počeli s razvojem sličnih letjelica, u Facebooku zaključuju da će druge, specijalizirane kompanije, u tome biti efikasnije.

Stoga je pala odluka da se zatvara pogon za proizvodnju dronova u engleskom Bridgewateru, otpušta se 16 ljudi, te da će na daljnjim koracima u povezivanju slabije razvijenih krajeva svijeta kompanija ubuduće surađivati s partnerima poput Airbusa.