Prije nekoliko dana mrežom su se proširile informacije kako su iz Mete zaprijetili da će, zbog nesigurnosti oko transfera osobnih podataka između EU i SAD-a, možda ugasiti Facebook i Instagram na području Europske unije.

S obzirom na to koliko građana EU koristi ove servise, ali i koliko Meta zarađuje od svojih europskih korisnika, taj se scenarij zaista ne čini vjerojatan jer s njim nitko ne bi profitirao.

Za one koji su se ipak uplašili da bi Zuckerberg mogao dignuti sidro iz Europe, iz Mete stiže umirujuća vijest te, očekivano, ne namjeravaju ugasiti svoje servise u Europi.

U službenoj objavi kažu kako su informacije koje su brojni mediji prenijeli o njihovoj prijetnji napuštanjem Europe neistinite: Nemamo nikakvu želju povući se iz Europe.

Razlozi koju su doveli do širenja ovih informacija nalaze se u njihovim poslovnim izvještajima koje su, kao kompanija čijim se dionicama javno trguje na burzi, obvezni objavljivati, javlja Zimo.

Među inim, dužni su javnost upozoriti na potencijalne rizike u poslovanju, a kao jedan od rizika nabrojali su i nesigurnost oko mehanizma transfera podataka između EU i SAD-a koja predstavlja prijetnju za pružanjem usluge europskim korisnicima, kao i za njihovo poslovanje u Europi.

Kao i mnoge druge organizacije, tvrtke i servisi, tako i Meta, odnosno Facebook i Instagram ovise o prijenosu podataka između Europske unije i SAD-a, a u objavi za javnost upozorili su kako su i brojne druge kompanije (uključujući i europske) iz različitih industrija izloženi istom riziku oko transfera podataka.

Trenutačno čini se kako međunarodni transfer podataka nije njihova najveća briga. Nakon objave posljednjih financijskih rezultata za razdoblje u kojem su, među inim, prvi put zabilježili pad broja korisnika, tržišna vrijednost kompanije u jednom je danu smanjena za čak skoro 240 milijardi dolara.

Također, u izvještaju je naglašena i opasnost koja Facebooka i Instagramu prijeti od TikToka.