Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU, zbog straha od nadzora tih podataka od strane američke vlade.

Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive.

Naime, prema toj tužbi koju je podnijela Facebookova šefica zaštite podataka u Irskoj Yvonne Cunnane, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj Uniji.

Ukratko, to bi značilo povlačenje ove dvije popularne društvene mreže s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode oko 208 milijardi eura, javlja Zimo.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU, iz Facebooka su u tužbi kritizirali i irsku povjerenicu za zaštitu osobnih podataka Helen Dixon te smatraju nevjerojatnim da je tako veliku odluku donijela samo jedna osoba.

Također, ističu i kako su dobili rok od samo tri tjedna da odgovore na tu odluku te podsjećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD-u, no Dixon je izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

To ostavlja dojam da se Facebook ne tretira jednako, napisala je u tužbi Cunnane objasnivši da se tako nešto neće dobro odraziti na slobodno tržište i kompetitivnost jer se čini kako država ima jedno pravilo za Facebook, a druga pravila za ostale kompanije koje rade istu stvar.

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU nije prijetnja s kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promjene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prijenos podataka između EU i SAD-a. Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji.

Facebooku je važan protok podataka o njegovim korisnicima kako bi im mogao bolje plasirati ciljane oglase na čemu, naravno, zarađuju, a kada bi se taj protok podataka poremetio, to bi utjecalo na prihode kompanije, objasnili su na Viceu zašto su iz Facebooka tako oštro reagirali na odluku o zabrani prebacivanja podatka na američke servere.

Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Sveučilišta u Londonu, Facebookov ultimatum predstavlja samo "praznu prijetnju" te smatra kako je najava povlačenja kompanije s europskog tržišta apsurdna i nitko u nju neće povjerovati.