Sa zatvaranjem u četiri zida, ljudi su još više okrenuli računalima i mobilnim uređajima, odnosno društvenim mrežama i platformama za komunikaciju. Vrijeme provedeno na Facebooku tako je u porastu, a velik rast bilježi WhatsApp i drugi servisi putem kojih možemo komunicirati s prijateljima i rodbinom, kada već ne može provoditi vrijeme s njima uživo.

No dok koronavirus s jedne strane utječe i na povećanje prometa i posjećenosti društvene mreže i Facebookovih platformi za komunikaciju, s druge strane zbog situacije u svijetu i pandemije koronavirusa, uvelike se smanjuje broj oglasa na Facebooku. U ovakvim kriznim vremenima među prvim budžetima koji se režu su marketinški budžeti, tako da su tvrtke već počele s rezanjem, odnosno u nekim slučajevima čak i blokiranjem potrošnje za oglašavanje. Osim ušteda, dodatni razlog zbog kojeg su neke kompanije opreznije s oglasima na toj mreži jest što ne žele da se njihov brend i proizvodi prikazuju pored negativnih priča o koroni koje dominiraju Facebookom, prenosi zimo.co

Na taj problem i "slabljenje biznisa oglašavanja" ovaj su tjedan upozorili i iz Facebooka, uz napomenu da ne monetiziraju neke od servisa koji bilježe veliki porast korisnika. O konkretnim brojkama iz kompanije nisu govorili, no predviđanja iz analitičke kompanije Cowen & Co. koja se odnose na Facebook i Google ukazuju na katastrofalan pad zarade od oglašavanja. Ta dva internetska giganta ove godine, vjerojatno u najcrnjem scenariju, mogli bi izgubiti čak do 44 milijarde dolara zbog smanjenja oglašavanja.

o je prilično brutalna brojka, no ne morate se brinuti za opstanak Googlea i Facebooka jer bi oni, usprkos padu prihoda od oglašavanja, ovu godinu trebali završiti u plusu. Predviđanja Googleovih prihoda za ovu godinu sada sada iznose 127,5 milijardi dolara, što je 28,6 milijardi dolara manje u odnosi na ranija predviđanja Cowena & Co., dok te brojke za Facebook iznose 67,8 milijardi dolara prihoda, što je pad oko skoro 16 milijardi dolara u odnosu na njihove ranije prognoze. Za sljedeću godinu iz te kompanije najavljuju business as usual i ponovno povećanje prihoda od oglašavanja koji bi za Facebook trebao doseći 83 milijarde dolara.

Što se ostalih društvenih mreža tiče i utjecaja koronavirusa na njihovo poslovanje, iz Cowen & Co. smanjili su predviđanja za ovogodišnje prihode Twittera za 18 posto, dok u odnosu na prijašnja predviđanja kompanije, sada očekuju pad oglašavanja za Snap od čak 30 posto.

Variety