Facebook želi da znate da se osjećaju darežljivo.

U sklopu objave na službenom blogu, kompanija je objavila da će do početka iduće godine podići satnice dijelu svojih zaposlenika. Odlučili su se na ovaj potez nakon kritika za preniske plaće moderatorima sadržaja koji su prisiljeni pročešljavati ono najgore što možete pronaći na ovoj društvenoj mreži.

Ipak, plaća ovisi o mjestu stanovanja i tipu posla pa će povišice dobiti samo oni s potpisanim ugovorom u SAD-u, a primjerice kuhar u Seattleu neće dobiti istu povišicu kao i onaj u San Franciscu.

Naravno, moderatori će dobiti najveću povišicu jer njihov se posao smatra ne samo najgorim nego i najgore plaćenim pa će se tako plaća s 15 dolara po satu (otprilike 100 kuna) povećati na 18, 20 ili najviše 22 dolara.

“Pregledavanja sadržaja uz trenutnu veličinu Facebooka težak je zadatak i znamo da je pred nama još puno posla. Posvećeni smo tome da svoje moderatore sadržaja podržavamo tako da njihovu dobrobit stavljamo na prvo mjesto i nastavit ćemo raditi na ovoj važnoj temi”, stoji u objavi.

Inače, Facebook je već imao problema sa zaposlenicima pa je tako kuhinjsko osoblje prije dvije godine odlučilo osnovati sindikat.

Ipak, treba istaknuti jedan veliki problem ove Facebookove odluke vezane za povišice. Naime, većina moderatora živi izvan SAD-a. Dokumentarac “The Cleaners” bavi se “čistačima” iz Filipina, a centar za brisanje u Berlinu zapošljava preko 1200 moderatora. Drugim riječima, povišica je super, ali njome se neće okoristiti mnogi od onih koji aktivno pomažu Facebooku, piše Index.hr.

Isto tako, 20 dolara je i dalje premali iznos za odraslu osobu bez djece u San Franciscu, a ako imaju samo jedno dijete, taj bi iznos trebao iznositi najmanje 39 dolara i 86 centi.

Ukratko, pred Facebookom je još uvijek dalek put.