Facebook je ispunio ruske zahtjeve da izbriše određeni sadržaj koji Moskva smatra ilegalnim, no i dalje bi se mogao suočiti s velikim kaznama jer je to učinio presporo, izvijestile su novine Vedomosti u utorak, pozivajući se na ruskog regulatora za komunikacije.

Regulator Roskomnadzor prošli tjedan je prijetio kazniti Facebook s do 10 posto godišnjeg prometa koji ostvari u Rusiji ako ne ukloni sadržaj koji je Rusija zabranila. Udovoljavanje tome zahtjevu moglo bi značiti da Facebook podliježe ruskom pritisku.

Stručnjaci su naveli da Vedomosti procjenjuju da Facebook u Rusiji ostvari između 165 i 538 milijuna dolara.

"1043 objave i dalje nisu obrisane s Facebooka"

Roskomnadzor je rekao da je Facebook skinuo dio zabranjenog sadržaja sa svojih platformi, uključujući i Instagram, no da bi se i dalje mogao suočiti s kaznom jer sadržaj nije obrisao ranije, izvijestile su Vedomosti.

"Ukupno 1043 objave trenutno su i dalje neobrisane s Facebooka i 973 s Instagrama", rekao je jedan službenik.

Ranije ove godine Roskomnadzor je rekao Facebooku i drugim društvenim medijima da uklone postove u kojima se poziva maloljetnike da sudjeluju u protuvladinim prosvjedima nakon uhićenja kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

Ruski mediji izvijestili su da je prekršaj Facebooka to što nije uklonio postove koji sadrže dječju pornografiju i promoviraju upotrebu narkotika.