U Širokom Brijegu je tijekom vikenda nađena velika količina kokaina u paketima banana, a slučaj je odmah prijavljen djelatnicima  MUP-a i SIPA-e.

Kako je ranije objavljeno, navodno se radi o količini između 120 i 150 kg kokaina ukupne vrijednosti između 20 i 30 milijuna KM.

Ovo, međutim, nije prvi put da droga pokušava prokrijumčariti baš u bananama.

Sličnu operativnu aktivnost pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Uprave za neizravno oporezivanje BiH te Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) obavljali su tijekom siječnja 2023. godine.

Naime, u sklopu akcije “Kruna”, u Sarajevu je tada pronađeno čak 52 kilograma kokaina skrivenog među kutijama banana, prenosi Klix.

Banane imaju prednost pri carinjenju

Ovakav pokušaj krijumčarenja droge, u paketima banana, nije slučaj samo u Bosni i Hercegovini već se sa takvim problemom suočavaju policajci u regiji, ali i ostalim državama svijeta.

Zapravo, neke od najvećih svjetskih zapljena kokaina u posljednjih nekoliko godina uključivale su narkotike skrivene u ovo južno voće.

Primjerice, policija u južnoj Italiji priopćila je da je sredinom svibnja zaplijenila 2.700 kilograma kokaina visoke čistoće skrivenog u dva rashladna kontejnera s bananama koji su bili isporučeni iz Ekvadora.

Takve akcije imali su službenici u europskim zemljama, kao i u Turskoj, Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Prije nekoliko godina u policijskoj akciji kodnog naziva “Posljednji snijeg” albanska policija zaplijenila je 613 kilograma kokaina vrijednog čak 180 milijuna eura.

Droga je pronađena u kontejneru sa bananama koji je tek stigao iz Kolumbije. Prošle godine je Policijska uprava Dubrovačko-neretvanska zaprimila dojavu jednog trgovačkog lanca u Pločama da se u paketima banana nalazi droga.

Po izlasku na teren, policajci su pronašli 16 paketa u kojima je bruto mjerenjem izvagano 18,2 kilograma kokaina.

Slični primjeri zabilježeni su i u Crnoj Gori. Važno je napomenuti da je Crna Gora jedna od ključnih točaka kada su u pitanju putevi kojima droga iz zemalja Južne Amerike dolazi na Balkanski poluotok i prolazi kroz njega, prvenstveno zbog luke Bar.

Posljednji slučaj zaplijene droge u paketima banana u Crnoj Gori bio je u siječnju 2023. godine. Oko 500 kilograma kokaina je zaplijenjeno u skladištu trgovačke kompanije “Voli”, a koji je stigao u paketima banana iz luke u Ekvadoru.

Tada je uhićen špediter iz Bara za kojeg se sumnjalo da je član međunarodne kriminalne organizacije.

Kokain se često krije u kontejnerima sa voćem iz jednog razloga – ovakva roba se ne zadržava dugo i ima prioritet kada je u pitanju prolazak carine.

Jedan od razloga je i što se tako ubrzava transport – ljudi na carinama puštaju sve što je brzo kvarljivo.

Krijumčari droge jako su “maštoviti” kada su u pitanju načini švercanju narkotika.

Kada se radi o manjim količinama, drogu kriju u kavi, teglama krema i kinder jajima. Tako je, recimo, granična policija na Gradini (Srbija) kesice sa marihuanom pronašla i u pakovanjima kave u zrnu.