Uz luk, rajčicu ili kruh, krumpir je također jedna od namirnica koje ne biste trebali držati u hladnjaku, koliko god se činilo da će ga niža temperatura dulje održati svježim i ukusnijim imate li naviku nakon povratka iz trgovine ili s tržnice sve voće i povrće brzinski spremiti u hladnjak, za pojedine namirnice to nikako nije dobro. Prema posljednjim istraživanjima Američkog ministarstva poljoprivrede, ako se krumpiri pohrane na temperaturi nižoj od sedam stupnjeva Celzijevih škrob u njima pretvara se u šećer pa su slađi nego što bi trebali biti te im se mijenja okus. Osim toga, hladnoća im može promijeniti boju.

Kako pravilno pohraniti krumpire

Osim u hladnjaku, krumpiri ne smiju biti ni na svijetlu ili pretoplu mjestu. Najpametnije bi bilo držati ih u smočnici ii podrumu jer je ondje tamno i nije prehladno. Osim u kašetama ili jutenim vrećama, možete ih staviti i u papirnate vrećice.

Ono što nikako ne smijete raditi jest prati krumpire prije pohrane, koliko god da vas smeta višak zemlje i prljavštine jer vlažnost također utječe na njihovu kvalitetu. Ako su pravilno pohranjeni, mogu trajati dva do tri mjeseca.

Ako brinete za zdravlje, izbjegavajte prženje i pečenje krumpira

Kako pokazuje posljednja vijest o tome da je crveno procesuirano meso zbog nitrita kancerogeno te stručnjaci danima razglabaju koliko je u tome istine, krumpir se već odavno našao na listi nepoželjnih namirnica. Krumpir zbog ulja i načina obrade i nije najpoželjniji ako ga pržite ili pečete, ali u svakom drugom slučaju krumpir nije ni štetan ni nezdrav.

Tportal.hr