Kada je kao student pokretao Facebook, Mark Zuckerberg niti u najluđim snovima nije mogao niti pretpostaviti u kakvoj će situaciji dočekati današnji dan, kada navršava 37. godina.

On danas upravlja tvrtkom čija bi vrijednost u nekoj ne tako dalekoj budućnosti mogla premašiti bilijun dolara, a on je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu. Težak je oko 110 milijardi dolara, a tek će za tri godine napuniti 40. Neki analitičari već godinama govore kako je, s obzirom na to koliko ima godina te koliko je globalni utjecaj Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, gotovo sigurno kako će Zuckerberg jednom postati najbogatija osoba na svijetu, piše ZIMO.

Tijekom godina o Marku Zuckerbergu objavljeni su brojni članci te je čak snimljen i film. Iako o njegovom životu znamo puno toga, neki detalji ipak nisu dobro poznati, odnosno nisu svi upoznati s njima poput npr. razloga zbog kojeg je plava boja dominantna na Facebooku.

Ovo su neke od zanimljivosti o današnjem slavljeniku.

Facebook je plave boje jer je Zuckerberg - daltonist. On ne raspoznaje crvene i zelene nijanse te najbolje percipira plavu i upravo je to razlog zašto ta boja dominira njegovom društvenom mrežom.

Jedne je godine svaki dan nosio kravatu. Mark je poznat po svojim godišnjim izazovima. Dok mnogi razmišljaju o novogodišnjim rezolucijama i promjenama u svojim životima, Zuckerberg si je sve do nedavno svake godine zadavao po jedan veliki izazov koji treba savladati/napraviti tijekom godine. Jedne je godine odlučio upoznavati ljude koji nisu dio Facebooka, zatim je htio kodirati svaki dan, jedan godišnji izazov bio je da svaki tjedan pročita knjigu. Nakon velike gospodarske krize, Mark Zuckerberg si je 2009. zadao zanimljiv izazov - svaki dan je odlučio nositi kravatu. S tim je potezom htio svima u Facebooku, ali i izvan kompanije pokazati da je postao dovoljno zreo i ozbiljan da može upravljati velikom kompanijom i u teškim trenucima. Moja je kravata simbol koliko je ozbiljna i važna ova godina za nas, rekao je u jednom intervjuu tada 24-godišnji Zuckerberg.

Nosi istu odjeću kako ne bi trošio energiju na nevažne stvari. Kako je Steve Jobs bio poznat po trapericama i crnoj dolčeviti, tako je i Zuckerberg poznat po trapericama i sivoj majici kratkih rukava. Tijekom gostovanja ne jednoj konferenciji sredinom prošlog desetljeća, odgovarajući na pitanja posjetitelja, komentirao je i svoj prepoznatljiv imidž. Razlog za takav jednostavni modni izričaj nalazi se u činjenici što ne želi trošiti svoju energiju na nevažne stvari, kako bi se fokusirao na najbolji način na koji može služiti zajednici. Naglasio je razne psihološke teorije prema kojima donošenje brojnih malih odluka - od toga toga što jesti za doručak do odjeće, iscrpljuje energiju i umara. Umjesto da mora razmišljati o modnim kombinacijama, kada otvori ormar u njemu se nalaze brojne iste, odnosno slične majice pa nema problema s odabirom i svoje misli i energiju, kako kaže, može usmjeriti prema važnijim stvarima.

Koza kao poruka? Osnivač Facebooka nedavno je na svojoj društvenoj mreži objavio sliku svojih koza, a posebno je zanimljivo ime jedne od njih. Naime, jednu je nazvao Max, a drugu Bitcoin pa mnogi smatraju kako je to njegova poruka podrške toj kriptovaluti, odnosno tako je možda dao do znanja da i on posjeduje bitcoine.

Princely i Slayer. Najčešći nadimak koji danas čujemo za Zuckerberga je Zuck, no u mladosti je imao dva prilično zanimljiva nadimka. Kada je bio dijete mama ga je zvala Princely, dok je nakon pristupanja bratstvu na Harvardu dobio nadimak - Slayer.

S 12 godina razvio je “ZuckNet”, komunikacijsku platformu za zubarsku ordinaciju svog oca, a koju su za dopisivanje koristili i drugi članovi obitelji.