10 godina je prošlo od debija Googleovog Chromea koji je iz dana u dan bio sve popularniji i popularniji. Danas je jedan od najpopularnijih web preglednika na svijetu. Podsjeća nas na doba kada je Internet Explorer bio nedodirljiv, inovativan i nitko mu se nije mogao niti približiti. IE ima jako nekoliko sličnosti s Chromeom, a jedna je da vam svaki tab uzima hrpu memorije.

Nakon IE-a su došli Firefox i Chrome, a sutra će doći nešto treće. No, zašto ovaj tekst pišemo? Zato što Firefox ima hrpu boljih mogućnosti od Chromea koje korisnici često zaborave ili previde. Da, Chrome je dobar ali Firefox ima svojih kvaliteta koje ćemo spomenuti u ovom tekstu. Brži je od Chromea, mnogo bolje upravlja vašom privatnošću i slično. O čemu se točno radi, čitajte u nastavku teksta.

Firefox je brz, ako ne i brži, od Chromea

Oba web preglednika – Firefox i Chrome – su, barem na testovima, podjednako brzi. U nekim segmentima je Firefox i osjetno brži. Točnije, brži je kada loada web stranice u privatnom modu. Osim toga, uzima manje memorije kada otvarate više tabova. U ostalim segmentima su poprilično ekvivalentni. U najgorem slučaju, prebacit ćete se na web preglednik koji je jednako brz kao i Chrome. Nećete napraviti korak unazad, a imat ćete više RAM-a na raspolaganju za druge radnje na računalu.

I dalje možete sinkronizirati podatke na više uređaja

Kao što Google ima svoju sync funkcionalnost koja vam dozvoljava da aktivnosti iz web preglednika dijelite na više uređaja (npr. mobitel, tablet, računalo), to isto možete i s Firefoxom, piše PCChip.hr. Njihov sinkronizacijski servis vam također dozvoljava da preko Mozilla korisničkog računa dijelite podatke među svojim uređajima, a isto tako možete otvoriti web stranicu na mobitelu i zatim ju bez problema “preuzeti” na računalu i nastaviti surfati.

Nadalje, neki će reći da u Chromeu možete imati više Google računa. Možete i u Firefoxu s njihovom “Multi-account” ekstenzijom (https://blog.mozilla.org/firefox/introducing-firefox-multi-account-containers/).

Firefox blokira trackere “out of the box”

Želite da vas neka web stranica prestane “pratiti po Internetu”? Firefox automatski blokira trackere po Internetu tako da skriva određene dijelove web stranice koju otvorite, te štiti vašu privatnost od third-party servisa koji vas žele pratiti. To vrijedi za oba načina rada – “normalni” i “private”. Samim time ćete I brže učitavati web stranice, pogotovo ako uspoređujemo brzinu s Chromeom. Kod Chromea toga nema po defaultu, nego morate instalirati radne dodatke da biste postigli ovu funkcionalnost, a i onda je upitno koliko će Chrome to kvalitetno odraditi.

Integrirane mogućnosti u Firefox

U Firefox je ugrađena hrpa korisnih funkcionalnosti, što znači da nećete morati dodavati hrpu ekstenzija ili dodataka kako biste proširili mogućnosti Firefoxa. Želite si spremiti neki članak za kasnije? Nema problema, u Firefox je ugrađen servis Pocket i praktički s jednim klikom vam se otvorena stranica sprema na dotični servis. Trebate screenshot ekrana? Imate ugrađenu funkcionalnost “Firefox Screenshot” koja vam daje mogućnost da napravite sliku cijelog ekrana ili samo jednog dijela, te će vam se isti pohraniti u cloud kako biste uvijek mogli do tog screenshota. Ima još mogućnosti koje su vama na izbor. Ako ih ne želite koristiti, ne morate. Ali kada vam zatrebaju tu su – “out of the box”.

Chrome/Edge ekstenzije rade u Firefoxu

Kada govorimo o ekstenzijama ili dodacima za web preglednik, Google je tu mnogo napredniji od Firefoxa, odnosno ima ih više. Ali Firefox je počeo koristiti WebExtensions API, što znači da će programeri moći uzeti ekstenzije s Chromea ili Edgea i uz minimalno preinaka ih prilagoditi Firefoxu. To praktički znači da sve ekstenzije napravljene za Chrome ili Edge će u bližoj budućnosti biti dostupne i na Firefoxu, iako mi preferiramo minimalni broj addonova. Što ih više imate, to je veći sigurnosni problem, problem potrošnje memorije i slično. U svakom slučaju, iako Chrome ima više ekstenzija, naš glas ovdje ide Firefoxu zbog dotičnog WebExtensions API-ja koji će biti velika stvar u budućnosti.