Ne izlazite iz kuće za vrijeme najvećih vrućina, uzimate dovoljno tekućine i pazite na svoje zdravlje? Odlično, ali znate li kako rashladiti svoj dom, da se u njemu ugodnije osjećate?

Ovdje možete pronaći nekoliko učinkovitih savjeta koje donosi Ordinacija.hr, a koji itekako mogu pomoći da vam kod kuće bude ugodnije.

1. Obratite pažnju na temperaturu

Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću.

To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina ili ako imate kronične zdravstvene probleme.

2. Osvježite dom noću

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

3. Spustite rolete

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svijetla i što je više moguće električnih uređaja.

Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

4. Mokri ručnici pomažu, ali…

Objesite mokre ručnike kako biste rashladili zrak u prostoriji. No, nemojte zaboraviti da se time povećava vlažnost.

5. Oprezno s rashlađivanjem

Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno. Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35°C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Važno je piti dovoljno tekućine, ali ne naglo.

(www.jabuka.tv)