Posljednjih nekoliko mjeseci u SAD-u traju velike rasprave oko zaštite privatnosti i sigurnosti korisnika mobilnih uređaja i računala – dok FBI traži od Applea, ali i drugih tehnoloških kompanija da im u određenim slučajevima (ako je riječ o kriminalcima i teroristima i slično) omoguće pristup podacima koji su pohranjeni na telefonima i tabletima te se kompanije, ali i veliki broj korisnika protive tim zahtjevima jer smatraju da bi FBI i druge agencije mogle iskoristiti tu situaciju za kršenje privatnosti i nezakonito prisluškivanje korisnika.

Iako je FBI na kraju i bez Appleove pomoći uspio otključati iPhone 5C terorista iz San Bernandina, gotovo je sigurno kako u budućnosti možemo očekivati slične zahtjeve prema Appleu, Googleu ili Microsoftu u kojima će se tražiti pristup podacima na zaključanom iPhoneu, Androidu ili Windows telefonu. Direktor FBI-a James Comey ovog tjedna gostovao je na jednom sveučilištu u Ohiou gdje je odgovarao na pitanja studenta vezana uz privatnost i sigurnost. Govoreći o sve većim problemima vezanim uz tehnologiju i špijuniranje, sa studentima je podijelio i način na koji on štiti privatnost na svojim osobnim računalima. Iako bi pomislili da direktor FBI koristi neke sofisticirane metode i skupi softver, on se protiv potencijalnog špijuniranja hakera bori s ljepljivom trakom koju je postavio preko web kamere svog prijenosnika.

'Vidio sam to jednom u vijestima pa sam kopirao tu metodu', rekao je Comey dodavši da, ako svoju privatnost na ovaj način štite ljudi koji su 'pametniji od njega', onda će i on stavljati ljepljivu traku preko web kamere. Špijuniranje putem web kamere ozbiljan je problem jer na ovaj način ljude bez njihovog znanja netko može cijelo vrijeme gledati i snimati te ih naknadno ucjenjivati sa sadržajem kojeg su snimili – ovakve su se stvari već događale te veliki broj ljudi, kako bi izbjegli slične scenarije, svoju privatnost štiti upravo na ovaj način, lijepljenjem trake preko web kamere.