Ministri financija zemalja članica eurozone prekinuli su sinoć nekoliko minuta prije ponoći krizni sastanak o Grčkoj i nastavit će ga danas prijepodne.

Šef Euroskupine Jeroen Dijsselbloem izjavio je izlazeći sa sastanka da je vođena iscrpna rasprava i da je još uvijek jako teško te da će nastaviti sastanak danas u 11 sati.

Nakon devet sati sastanka ministri su se razišli bez ikakva rezultata. Danas će se nakon novog sastanka Euroskupine sastati najprije čelnici 19 zemalja eurozone, a onda i svih 28 članica Europske unije.

Euroskupina se sastala na posebnom sastanku kako bi razmotrila zahtjev grčke vlade za trećim paketom pomoći. Međutim, oko toga očito nema suglasnosti među zemljama članicama, a kao jedna od glavnih prepreka navodi se pitanje povjerenja, jer su grčki partneri iz eurozone potpuno izgubili povjerenje u sadašnju grčku vladu, prenosi HRT.

Dobar dio članica eurozone ističe da nemaju nikakvih jamstava da će Grčka i provesti reforme koje je obećala.

Posebno tvrdo stajalište ima Njemačka. Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u nedjeljnom izdanju objavio je da Njemačka traži od Grčke da znatno poboljša svoj reformski program ili da na pet godina napusti eurozonu i restrukturira svoj dug, objavio je u svom nedjeljnom izdanju Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) pozivajući se na interni dokument njemačkog ministarstva financija.

List piše da je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble došao u subotu u Bruxelles na krizni sastanak euroskupine o Grčkoj s tim dokumentom.

Druga moguća prepreka mogla bi biti najava finskog parlamenta da će blokirati treći program financijske pomoći Grčoj.