Afrički i europski vođe dogovorili su se na summitu u Obali Bjelokosti da će pokrenuti masovnu evakuaciju migranata iz Libije, piše Washington Post.
 
Glavna tema dvodnevnog summita trebala je biti ekonomska suradnja, ali zasjenilo ju je nedavno šokantno izvješće CNN-a o prodaji migranta u roblje na dražbama u libijskom glavnom gradu.
 
CNN-ova snimka poslužila je kao dokaz onome na što organizacije za ljudska prava već godinama upozoravaju: uz nesnosne uvjete i zlostavljanje u pritvoru, migrantima prijeti i prodaja u ropstvo.
 
Namjeravaju vraćati migrante u države iz kojih su pobjegli
 
Kasno u srijedu čelnici Libije, Francuske, Njemačke, Čada, Nigera i još četiriju zemalja dogovorili su se da će pokušati pokrenuti masovnu evakuaciju migranata zarobljenih u kampovima u Libiji. Većinu namjeravaju vratiti u njihove države.

Jedan od najviših službenika Afričke unije Moussa Faki Mahamat izjavio je da je u Libiji zarobljeno između 400 000 i 700 000 migranata. Većinom dolaze iz zapadnih afričkih zemalja u bijegu od sukoba i teškog siromaštva.
 
"Mi Europljani bismo se trebali sramiti dogovora o migrantima"
 
UN je nedavno napao Europsku uniju optužbom da "nije ništa učinila da spriječi šokantno nasilje" prema migrantima u Libiji. Istražitelji su izjavili da su u kampovima zatekli "izgladnjele muškarce, žene i djecu natrpane jedne na druge, bez osnovnih potrepština i ljudskog dostojanstva". Također su rekli da su premlaćivanje i silovanje u kampovima svakodnevna pojava.
 
Nakon objavljivanja CNN-ove snimke, Malta Independent je objavio: "Mi Europljani bismo se trebali sramiti dogovora o migrantima koji su naši vođe postigli prošle veljače u Malti zbog sve više smrti u Sredozemnom moru. Taj dogovor je zapravo bio samo fasada koja skriva njihov stvarni cilj - jače utvrditi 'europsku tvrđavu'.