Europske zemlje pozivaju Izrael da zaustavi rušenje palestinskih domova

Deset europskih zemalja pozvalo je Izrael da prekine svoju politiku rušenja domova i konfiskacije palestinske imovine na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolija.

Zajedničko priopćenje objavili su generalni konzulati Belgije, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Velike Britanije, Danske, Finske, Njemačke, Irske i Uredi predstavnika Europske unije na Zapadnoj obali i Gazi.

U priopćenju se poziva "Izrael, kao okupatorska sila, da zaustavi sve konfiskacije i rušenja i da omogući nesmetan pristup humanitarnim organizacijama na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim (Al Quds)".

Poziva se Tel Aviv da vrati ili nadoknadi štetu na objektima koje su financirali konzorcijumi donatora, vezano za izraelsko rušenje zgrada koje je financirala Europska unija od 2015. godine vrijednih oko 1.291.000 eura.

Deset zemalja "snažno je osudilo nedavno rušenje škole koju finiširaju donatori u Jubbet Adh Dhibu" i izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog prijetnji rušenja još 57 škola na Zapadnoj obali.

Izrael za rušenje palestinskih domova kao izgovor koristi tvrdnju da ne posjeduju građevinske dozvole posebno u zoni C, koja je pod kontrolom izraelske vojske.

Prema Sporazumu iz Osla 1995. između Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), Zapadna obala, uključujući istočni Al Quds, podijeljena je na tri dijela - područje A, B i C.