Na europoskim su burzama danas ujutro cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, a ponajviše u automobilskom i bankarskom sektoru, pri čemu se oporavila i talijanska burza.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Londonski FTSE indeks ojačao je jutros 0,10 posto, na 7.869 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 5.640 bodova.

Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cijena dionica u automobilskom sektoru, nakon vijesti da bi Kina mogla smanjiti uvozne carine na automobile s 25 na 15 posto.

Zahvaljujući tome, dionice Volkswagena, BMW-a i Daimlera poskupile su između 1 i 1,6 posto.

Znatnije su porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru, a ponešto su se oporavile i talijanske dionice koje su danima bile pod pritiskom jer su populističke stranke Liga i Pokret 5 zvijezda dogovorile koaliciju i, među ostalim, najavile smanjenje poreza i povećanje socijalnih davanja, što je izazvalo zabrinutosti u vezi javnog duga te ionako prezadužene članice eurozone.

Pozitivno na tržišta utječe jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon poruka iz Washingtona i Pekinga da su trgovinski pregovori napredovali, da je dogovoreno da se prestane prijetiti uvođenjem carina i da je trgovinski rat između SAD-a i Kine 'na čekanju'.

S druge strane, ulagači su oprezni zbog visokih cijena nafte jer to izaziva bojazan od jačanja inflacije i ubrzanja tempa povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 26 centi, na 72,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 19 centi, na 79,35 dolara.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio na dobitku 0,17 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 22.960 bodova.