Prilika da se čuje glas mladih eko aktivista iz Prozor Rame došla je kroz učešće Osnovne škole "Marko Marulić" Prozor Rama u projektu „Zajednički napori za 5% manje otpada – 5% MANJE“, kojeg financira Europska unija.

Učenici spomenute Osnovne škole snimili su video kojim žele poslati snažnu poruku o svijetu u kojem žele živjeti. Oni poručuju kako žele odrastati u društvu koje će voditi računa o prirodi i u kojem će svi shvatiti važnost recikliranja, čuvanja zelenila, ali i značaj smanjenja ukupne količine otpada.
 

Ovo je jedna je od pet osnovnih škola uključenih u projekt, čiji su učenici snimili video koji govori o njihovom pogledu na prirodu, ekologiju te izazovima upravljanja otpadom s kojima se suočava njihova sredina. Svaka od škola je snimila po jedan video koji će ući u konkurenciju za najbolji. Stručni žiri će nagraditi najuspješnije video uratke u BiH i Crnoj Gori, a mlade sudionike obradovati vrijednim nagradama.

Pomozite mladim eko pjesnicima iz Prozora da se njihova poruka čuje! Podijelite video među svojim prijateljima. Pomozite da do kraja 2021. godine imamo 5% manje otpada i 5% više reciklaže!

Projekt „Zajednički napori za 5% manje otpada“ ima za cilj razviti integrirani i ekološki prihvatljiv sistem upravljanja otpadom u 6 općina na području BiH i Crne Gore, te povećati količinu recikliranog otpada za 5% do kraja 2021. godine.

Kroz projekt se također radi i na podizanju svijesti građana i institucija o odvajanju i recikliranju otpada.

Europska unija financira projekt sa 493.000 eura, a sprovode ga Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara, u partnerstvu s općinom Jablanica (BiH), općinom Šavnik (CG) i Udruženjem Matica iz Pljevalja (CG).