Države članice Europske  unije odlučne su da spriječe nekontroliranu migraciju iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli vlast nad zemljom, navodi se u nacrtu priopćenju pripremljenom za sastanak u utorak.

Vlade članica EU s nestrpljenjem žele izbjeći ponavljanje priliva migranata iz 2015. koji je zatekao blok nepripremljenim i podijeljenim, jačajući podršku javnosti strankama krajnje desnice dok su izbjeglički logori u Grčkoj, Italiji i drugim zemljama postali nakrcani.

- Na osnovu naučenih lekcija, EU i njene države članice ostaju odlučne da djeluju zajednički kako bi spriječili nekontrolirane ilegalne migracije velikog obima s kojima su se suočili u prošlosti - priopćit će ministri unutrašnjih poslova članica EU na svom sastanku, navodi se u nacrtu priopćenja u čiji je uvid došao Reuters.

Ta pozicija je objelodanjena dok je agencija UN-a za izbjeglice, UNHCR, upozorila da bi do pola milijuna Afganistanaca moglo  napustiti svoju domovinu do kraja godine.

Na tisuće Afganistanaca evakuirano je u golemom zračnom mostu koji su pokrenule zapadne snage nakon talibanskog osvajanja prijestolnice Kabula 15. kolovoza.

Na sutrašnjem izvanrednom sastanku u Bruxellesu, ministri članica EU ponovit će obećanje bloka da će pružiti još novca za Afganistan kao i za okolne zemlje, iako se isporuka pomoći zakomplicirala otkako su talibani preuzeli vlast.

- EU bi također trebala osnažiti podršku zemljama u najbližem afganistanskom susjedstvu kako bi osigurala da oni koji su u potrebi dobiju odgovarajuću primarnu zaštitu u regiji - ministri će priopćiti, sudeći po nacrtu.