Mađarska vladajuća stranka Fidesz do daljnjega je suspendirana iz glavne paneuropske obitelji stranake desnog centra, kazao je u srijedu predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul.

Izaslanici EPP-a na sastanku u Bruxellesu pozvali su mađarskog premijera Viktora Orbana da poštuje vladavinu prava zbog čega je često prozivan u EU, javlja Radio Slobodna Europa.

''Suspenzija podrazumijeva da predstavnici te stranke ne mogu nazočiti sastancima pučana, da nemaju prava glasa i time ne mogu predlagati kandidate za neka mjesta'', napisao je Daul na Twitteru.

''Nitko ne može suspendirati ili izbaciti Fidezs. Ja sam odlučio da ćemo dobrovoljno suspendirati naša prava u EPP-u'', rekao je Orban.

Šef Orbanovog ureda, Gergely Gulyas, je uoči sastanka izjavio mađarskoj novinskoj agenciji MTI da će Fidesz odmah napustiti EPP ako se donese odluka o suspenziji stranke.

Suspenzija bi se mogla opozvati ako stranka povuče svoje anti-europske plakate, suzdrži se od sličnih napada u budućnosti i razjasni pravna pitanja povezana Središnjoeuropskim sveučilištem koje financira George Soros, a koji je pod pristiskom Orbanove vlade premjestio sveučilište iz Budimpešte u Beč, javlja RSE.

Odbor za procjenu EPP-a, na čelu s bivšim predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, nadzirati će pridržava li se mađarska stranka vrijednosti EPP-a, dok su njezina prava na članstvo zamrznuta.