Osmočlana grupa švercera droge uhićena je 10. ožujka u zajedničkoj operaciji policije Crne Gore, Hrvatske i Srbije, priopćila je europska policijska agencija Europol, piše N1.

"Policajci u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji uhitili su osam članova kriminalne grupe, uključujući jednog za koga se pretpostavlja da je vođa grupe, uz potporu dva istražitelja iz Francuske i Portugala", priopćio je Europol, dodajući da su policajci pretresli 20 lokacija (18 u Crnoj Gori i po jednu u Srbiji i Hrvatskoj).

Europol je koordinirao razmjenu informacija, analizirao operativne informacije i osigurao financijsku pomoć za operaciju. Koordinacija aktivnosti je obavljeno kroz zapovjednu aplikaciju u sjedištu Europola.

U priopćenju se dodaje da je međunarodnu istragu predvodila policija Crne Gore i podsjeća da je operacija započela 2017. godine uz potporu kolega iz Austrije, Hrvatske, Francuske, Portugala, Srbije i Slovenije, a da je godinu dana kasnije zaplijenjena jedrilica na kojoj se nalazilo 840 kilograma kokaina i da su uhićeni državljani BiH, Crne Gore i Srbije. Ukupno 12 osoba je uhićeno do sada.

Ova operacija, koju su sprovele agencije Europske unije, Europol i zemlje Zapadnog Balkana, je dio šire europske strategije protiv tzv. Balkanskog kartela, navodi se u priopćenju.