Europski kontinent se priprema za Božić i novogodišnje blagdane kakve ranije nisu vidjeli, a državne vlasti očajnički pokušavaju pronaći balans između očuvanja javnog zdravlja i dozvoljavanja okupljanja obiteljima na tradicionalnim proslavama.

Zemlje širom kontinenta poduzimaju različite korake, dok se većina njih i dalje suočava sa rastućim brojem novih Covid-19 slučajeva, piše CNN, donoseći detaljni prikaz trenutno važećih i najavljenih mjera po državama širom Starog kontinenta.

Austrija će otvoriti skijališta za Božić, ali samo za lokalno stanovništvo. Barem za jedan dan skijanje će biti dozvoljeno “za veliki dio populacije”, kazao je kancelar Sebastian Kurz, dodavši kako će kapaciteti liftova biti ograničeni a smještajni kapaciteti, kao i restorani, barovi i kafići će ostati zatvoreni sve do 7. siječnja.

Dakle, bez stranih turista.

“Turistička putovanja u Austriju su trenutno, de facto, nemoguća, u svjetlu mjera protiv korona virusa”, izjavila je austrijska vlada.

Pored pravila držanja fizičke distance, koja ostaju na snazi, Belgija je dozvolila ponovno otvaranje trgovina koje ne spadaju u grupu prodajnih mjesta s osnovnim potrepštinama. Muzeji i bazeni se također mogu otvoriti u skladu s važećim protokolima.

Osobe koje žive same moći će provesti praznike s još dvije osobe, a za sastanke na otvorenom i dalje je na snazi pravilo od maksimalno četiri osobe.

Hrvatska još uvijek razmatra mjere za božićni period, ali ministar zdravstva Vili Beroš rekao je 12. prosinca da "ne vjeruje da će biti izrečena stroga blokada".

U međuvremenu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je šef nacionalnog tima za odgovor na Covid-19, pozvao je Hrvate da izbjegavaju posjetu prijateljima i rodbini tokom odmora.

U Češkoj se stanje nesreće produžava do 23. prosinca, odlučio je Parlament. Iako je plan da se mjere popuste dan pred božićne praznije, Vlada je tražila produžavanje mjera do 11. siječnja, ističući kako je to neophodan korak u sprječavanju širenja virusa.

U Danskoj se preporuke za društveno distanciranje i zabrana okupljanja nastavlja tijekom cijelog prosinca, uključujući i dolazeće praznike. Dancima je dozvoljeno da posjećuju samo najbliže članove obitelji, a tijekom praznika savjetuje im se da taj broj ograniče na 10 osoba.

Sva ograničenja u ovoj zemlji po trenutnim mjerama traju do 28. veljače 2021.

Finska je određivanje mjera prepustila regijama, pa će shodno tome u različitim dijelovima zemlje važiti nešto drugačija pravila. Regija Lapland je pod najstriktnijim mjerama, a one uključuju između ostalog zabranu služenja alkoholnih pića u lokalima nakon 22 sata, a oni koji uglavnom služe alkohol morat će zatvoriti vrata veću 23 sata.

Slično kao u Danskoj, trenutno važeće mjere ostaju na snazi i u Finskoj do kraja veljače naredne godine.

Francuska je uvela striktna pravila za Božić i Novu godinu, a vlasti su odlučile ograničiti okupljanja na šest osoba, isključujući djecu. Planirano popuštanje mjera 15. prosinca  je odgođeno zbog porasta novih Covid-19 slučajeva.

Ipak, policijski sat koji traje od 20 navečer do 6 ujutro neće biti na snazi na Badnjak i Novu godinu.

U Njemačkoj će sve radnje koje ne prodaju nužne artikle kao i škole biti zatvorene do 10. siječnja 2021, a okupljanja tijekom Božića svedena na svega pet osoba. Kancelarka Angela Merkel je kazala 13. prosinca kako je “filozofija ta da se ostane kod kuće”.

Neke od regija planiraju i rigoroznije mjere, kao Bavarska koja će uvesti policijski sat od 21h.

Merkel je također najavila potpuni lockdown dva tjedna nakon Božića kako bi se spustio broj infekcija.

Grčka produžuje većinu ograničenja tokom dolazećih praznika, uključujući policijski sat i zabranu kretanja između regija širom zemlje. Mjere ostaju na snazi najmanje do 7. siječnja 2021.

Kupovina u većini prodavnica nije dozvoljena, ali nastavljaju s prodajom koja kupcima omogućava rezervaciju i primopredaju artikala na vratima prodavnice.

Italija je također zabranila kretanje između regija tijekom praznika, osim onima koji odlaze na posao ili zbog zdravstvenih razloga i drugih hitnih situacija.

Tijekom Božića i Nove godine, kretanje će biti zabranjeno i između općina.

Vlasti razmatraju i uvođenje policijskog sata od 22 do 6 ujutro, te da svi crkveni obredi završe do 20:30h.

Nizozemska je među zemljama koja uvodi dramatične mjere kako bi spriječila širenej virusa. Od 15. prosinca do 19. siječnja će biti zatvorene sve radnje s izuzetkom onih s osnovnim namirnicama, a restorani će raditi samo dostavu.

Kućne posjete su ograničene na svega tri osobe bez obzira radi li se na okupljanju na otvorenom ili zatvorenom.

Što se tiče Poljske, posjete crkvama će biti dozvoljene ali s s jednom osobom na 15 kvadratnih metara. Sve kulturne institucije u ovoj zemlji su zatvorene još od 7. studenog, a restorani rade na “režimu” dostave.

Okupljanja u Poljskoj su ograničena na pet osoba, s obavezom nošenja maske i distancom od najmanje metar i pol.

Portugal je produžio stanje nesreće do 23. prosinca, najavljujući popuštanje nekih pravila tijekom Božića. Konačna odluka o mjerama tijekom praznika u ovoj zemlji bit će donešena 18. prosinca, najavio je premijer Antonio Costa, prenosi N1.

Susjedna Španjolska zabranjuje kretanje između svojih regija u periodu od 23. prosinca do 6. siječnja, a obiteljska okupljanja s maksimum deset osoba će biti dozvoljena 24.-25. prosinca i od 31. prosinca do 1. siječnja.

Švicarska je također najavila striktne mjere tokom praznika, uključujući zatvaranje barova od 19h i ograničavanje sportskih i kulturnih aktivnosti na pet osoba.

Najviše pet osoba iz dva različitta domaćinstva se mogu sastajati na privatnim okupljanjima, ali tijekom Božića i Nove godine taj broj će biti povećan na deset osoba.

Skijališta u ovoj zemlji imaju dozvolu da otvore vrata samo za domaće posjetitelje, uz poštivanje striktnih mjera.

Ujedinjeno kraljevstvo će blago popustiti mjere tijekom praznika u periodu od 23. do 27. prosinca, a stanovništvo će slobodno putovati kroz četiri zemlje na Otoku.

Engleska, Wales i Sjeverna Irska dozvoljavaju okupljanje osoba iz ne više od tri domaćinstva tijekom Božića, kao i u Škotskoj koja je ipak postavila ograničenje na osam osoba u svakom od ovih okupljanja.