Europska unija grozničavo traži rješenje, odnosno opravdanje kako bi što prije ''otela'' BiH iz naručja Moskve, navodi Glas Slavonije.

U komentaru o stanju u BiH te novim europskim mjerama u našoj zemlji, Glas Slavonije piše kako se, sudeći prema velikom angažmanu Bruxellesa oko BiH, postavlja pitanje zbog čega je EU toliko stalo da ovu osiromašenu i razjedinjenu zemlju uzmu pod svoje okrilje.

Odgovor je, navode novine, vrlo jednostavan: Rusija u posljednje vrijeme sve otvorenije nudi Sarajevu (ili možda bolje reći Banja Luci) da se okrene Moskvi kao budućem partneru, što nikako ne bi odgovaralo Bruxellesu.

''Republici Srpskoj neodoljiv je zov Putina, tako da je Federacija BiH na velikoj kušnji'', navodi se u tekstu pod naslovom 'Za Bosnu se žestoko otimaju EU i Rusi...'.

Osječke novine pišu kako je BiH bez sumnje ''neslavni rekorder koji je u rubrici ostvarenja na međunarodnom planu ostao na nuli''.

''BiH nije ispunila doslovce ni jedan uvjet koji je pred nju postavila Europska komisija, tako da su miljama daleko od bilo kakvih razgovora o pridruživanju EU-u'', navodi se u tekstu i dodaje kako je ove godine najznačajniji europski iskorak napravljen je upravo prema zemlji koja je najmanje napravila na svom europskom putu - BiH.

U svom dokumentu Europska komisija ocijenila je kako je stagnacija BiH, kako na planu unutarnjih reformi, tako i u procesu eurointegracija ''neprihvatljivo stanje''. Stoga je EU izašao s novom europskom strategijom za izlazak BiH iz političke, ali i ekonomske slijepe ulice. Od BiH političkih vođa Europa traži da se obvežu na reforme koje će ''uspostaviti funkcionalnost i efikasnost na svim razinama vlasti u zemlji i omogućiti BiH da se pripremi za buduće članstvo u EU-u''.

Promjena redoslijeda ispunjavanja uvjeta ne znači snižavanje kriterija, već pokretanje BiH s mrtve točke koja je bila blokirana visokim preduvjetima. Novi plan je, navodi se u tekstu, i ambiciozan i realan, a cilj je da se tijekom manadata nove vlade u BiH zemlja kandidira za članstvo u EU-u i dobije pozitivan odgovor Europske komsije.

Glas Slavonije podsjeća kako su konkretni podatci o našoj zemlji nemilosrdni i oni govore o najvećoj stopi nezaposlenosti među mladima u Europi, od čak 59 posto.

''Osim toga, BiH je s 28 posto druga u Europi po broju ukupno nezaposlenih, a ima i najnižu razinu kvalitete poslovnog okruženja. No u nečemu ipak prednjači – u stupnju razvijenosti korupcije, što joj je dakako još jedan negativan bod'', navodi se u tekstu.

Dodaje se kako nije tajna da je BiH u posljednja dva desetljeća bila zatrpana dobrim namjerama i novim inicijativama, ali upozorava i da je najveći dio njih propao, a neke su čak i pogoršale situaciju zbog frustracije kako građana BiH, tako i EU uslijed još jednog neuspjeha.

Zato, tvrdi Glas Slavonije, europski analitičari upozoravaju Bruxelles da ovaj put ipak ne bude naivan i izbjegne istu zamku.