Turska je poručila vodećem europskom tijelu za ljudska prava da "gleda svoja posla" nakon što je u utorak izrazilo zabrinutost oko slobode i poštenja turskih prijevremenih izbora i preporučilo je da oni budu odgođeni.

Predsjednik Tayyip Erdogan prošlog je tjedna objavio parlamentarne i predsjedničke izbore za 24. lipnja, tvrdeći da je Turskoj potreban brzi prelaz na sustav izvršnog predsjedništva koji je tijesno usvojen na referendumu u prošloj godini.

Nadzorno povjerenstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PACE) priopćilo je da je legitimitet izbora doveden u piranje nakon što je Turska produžila vanredno stanje uvedeno nakon propalog pokušaja vojnog udara sredinom 2016. i uvođenja novog izbornog sustava prošlog mjeseca.

Povjerenstvo je također izrazilo zabrinutost onim što smatra mogućim prisustvom policijskih snaga na glasačkim mjestima, "što bi moglo biti faktor odvraćanja glasača".

''Svi ti faktori zajednički predstavljaju ozbiljan izazov demokratskoj prirodi izbora'', priopćilo je povjerenstvo, pozivajući turske vlasti da odgode izbore.

Turski premijer Binali Yildrim, čija će funkcija prestati postojati kada novi predsjednički sustav stupi na snagu nakon izbora, odbacio je te primjedbe, rekavši da je Turska održala "stotine transparentnih, demokratskih izbora, s odzivom višim od 85 posto".  

''Vijeće Europe trebalo bi gledati svoja posla. Ono neće održati izbore, Turska će ih održati'', izjavio je on novinarima tijekom posjete Španjolskoj.

Ti komentari podsjetnik su na napetosti oko prošlogodišnjeg referenduma u Turskoj o novim predsjedničkim ovlastima, kada su neke europske zemlje spriječile turske političare da održavaju predizborne mitinge na njihovim teritorijama i izrazile su brige da bi to moglo približiti Tursku autoritarnoj vladavini.

Vladin glasnogovornik Bekir Bozdag također je kritizirao priopćenje Vijeća Europe, nazivajući ga neprihvatljivim i "očiglednom intervencijom u turske unutarnje stvari".

Optužio je povjerenstvo za dvostruke standarde što traži odgodu jer su prošlogodišnji francuski predsjednički izbori održani pod izvanrednim stanjem uvedenim nakon pariških napada u 2015.

Erdogan je danas izjavio da planira održati predizborni miting u europskom gradu sljedećeg mjeseca, usprkos novim najavama iz Njemačke i Austrije da će spriječiti takav potez.

Uoči prošlogodišnjeg referenduma, njegovi ministri putovali su u zemlje sa značajnim turskim zajednicama, među kojima su Nizozemska i Njemačka, ali su ih njihove vlasti spriječile da tamo provode predizbornu kampanju, pozivajući se na sigurnosne brige.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, koji predvodi desničarsku koaliciju koja se protivi turskom pridruženju EU, izjavio je prošlog tjedna da će Erdoganu biti zabranjeno da "pokuša iskoristiti" turske zajednice u europskim zemljama.

Njemačka, koja ima oko tri milijuna građana turskog porijekla, tvrdi da neće dopustiti stranim političarima da vrše predizborne kampanje na njemačkom tlu.

''Naš stav je jasan, u tromjesečnom razdoblju uoči izbora u stranoj zemlji, nikakva predizborna kampanja neće se odvijati u Njemačkoj'', izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas novinarima u kanadskom gradu Torontu, prenosi Reuters.