''Vijeće Europe pozdravlja reformske napore koje je Bosna i Hercegovina poduzela nakon davanja statusa kandidata u prosincu 2022.godine'', objavljeno je u zaključcima koje je Vijeće objavilo uoči sjednice, 14. i 15. prosinca zasjeda u Bruxellesu, kao i Summita EU – zapadni Balkan, kojem će prisustvovati predstavnici europskih institucija, 27 zemalja članica te država zapadnog Balkana.

Važni koraci

Vijeće Europe, koje je donijelo zaključke o proširenju Europske unije za šest partnera sa zapadnog Balkana, Tursku i, prvi put, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, je navelo da prima k znanju izvještaj Komisije od 8. studenog 2023. o BiH i njezine preporuke, te se raduje predstojećoj raspravi u Europskom vijeću po ovom pitanju.

Vijeće je navelo kako ''ohrabruje BiH da osigura održiv napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije o njenoj aplikaciji za članstvo u EU koju je odobrilo Vijeće 2019., uključujući provođenje svih preostalih koraka navedenih u preporuci Komisije za status kandidata, uzimajući u obzir zaključke Evropskog vijeća iz lipnja 2022..

Kako je objavio Dnevni avaz, naglašeno je da su učinjeni "neki važni koraci i obveze k ispunjenju ključnih prioriteta, usprkos negativnim dešavanjima u entitetu Republika Srpska."

''Vijeće potiče daljnji napredak potreban u reformama. Vijeće podsjeća na važnost osiguravanja pune usklađenosti svih usvojenih zakona sa pravnom tekovinom EU i europskim standardima, uključujući preporuke Venecijanske komisije. EU je spremna pomoći BiH dalje u svojim reformama i njihovoj kontinuiranoj implementaciji, uključujući i one fokusirane na EU put'', navode iz Vijeća Europe.

Jednakost i nediskriminacija

Istaknuto je da BiH treba poduzeti dalje ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana. Tu je poseban akcent stavljen na provođenje Sejdić-Finci presuda Europskog suda za ljudska prava.

''Vijeće ponavlja svoj poziv na inkluzivan proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog i u skladu s europskim standardima eliminirati sve oblike nejednakost i diskriminacija u izbornom procesu. Vijeće naglašava da ne bi trebao biti poduzet ni jedan zakonodavni ili politički korak, koji bi implementaciju presude Sejdić-Finci i srodne presude Europskog suda za ljudska prava učinio izazovnijim ili bi dodatno produbio podjele'', naglašeno je.

Vijeće je pozvalo sve političke aktere u BiH da se suzdrže i odreknu provokativnih retorika i akcija koje izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje kao i da se okonča praksa veličanja osuđenih ratnih zločinaca te da aktivno promoviraju pomirenje.

''Vijeće dalje ponavlja svoju nedvosmislenu opredijeljenost prema EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje'', navedeno je.

Briga zbog RS

Vijeće Europe je još jednom iznijelo zabrinutosti zbog dešavanja u RS.

''Vijeće je ozbiljno zabrinuto zbog zakonodavstva i inicijativa u entitetu Republika Srpska koji se protive EU putu BiH, uključujući i secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje. Vijeće žali zbog donošenja zakona u entitetu RS o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda BiH u okviru entiteta. Vijeće naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda i međunarodni karakter BiH. Svaka akcija protiv ovih principa će dovesti do ozbiljnih posljedica'', poručili su iz Vijeća Europe.

Dodali su da primjećuju ograničen napredak uz naglašavanje potrebe za jačanjem vladavine prava, uključujući usvajanje novog zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i usvajanje zakona o sudovima. Vijeće Europe pozvalo je BiH da poduzme odlučne korake za rješavanje problema korupcije i organiziranog kriminala u pravcu uspostavljanja rezultata istraga i osude, uključujući i na visokoj razini.

''Vijeće pozdravlja početak rada Europol kontakt točke. Odluke Ustavnog suda moraju se u potpunosti poštovati. Vijeće primjećuje da su učinjeni ograničeni napori u oblasti osnovnih prava'', navedeno je, između ostalog, u zaključcima Vijeća Europe.

Nazadovanje u slobodi

Istaknuto je da Vijeće žali zbog nazadovanja u slobodi izražavanja i medija i pozvalo je BiH da osigura sigurnost novinara i odgovarajuće sudsko praćenje slučajeva prijetnji i nasilja. Ponovljeno je i da žali zbog ponovnog uvođenja krivičnih kazni za klevetu u entitetu RS, kao i zbog nedavnog usvajanja u prvom čitanju u NSRS nacrt zakona kojim se grupe civilnog društva označavaju kao „strani agenti“, što izaziva veliku zabrinutost.

''Vijeće pozdravlja da je postignut određeni napredak u reformi javne uprave, posebno u donošenju zakona o slobodi pristupa informacijama. Očekuje dalje korake koje treba poduzeti kako bi se osigurala profesionalna i depolitizirana državna služba. Štoviše, da bi se osigurala koordinacija u usklađivanju zakonodavstva, Vijeće snažno potiče BiH da izradi nacionalni program za usvajanje acquisa'', poručeno je.

Pozdravili su i pozitivne korake poduzete za poboljšanje upravljanja migracijama i koordinaciju, posebno donošenje zakona o strancima. Pozvali su BiH i da se u potpunosti uskladi s viznom politikom EU, da zaključi sporazuma o statusu Frontexa sa EU i osigura pristup azilu.

Tržišna ekonomija

''Što se tiče ekonomskih kriterija, Vijeće primjećuje da je BiH u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije. Vijeće pozdravlja obnovu mandata EUFOR-a Althea, što i dalje igra ključnu ulogu u podršci vlastima u Bosni i Hercegovini u održavanju sigurnosti i sigurnog okruženja za sve građane. Vijeće ponavlja važnost kontinuirane suradnje između međunarodnih aktera i izražava svoju podršku misiji visokog predstavnika i njegovog Ureda prema ispunjavanju Agende 5+2'', naglašeno je iz Vijeća Evrope.

Vijeće ohrabruje BiH da se dalje aktivno angažira na regionalnom planu suradnje i dobrosusjedskih odnosa, te da brzo ratificira svu regionalnu mobilnost sporazuma u okviru Berlinskog procesa.

''Vijeće pohvaljuje značajno poboljšanje svoje usklađenosti od BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU koja signalizira jasnu posvećenost EU putu. Vijeće potiče BiH da nastavi ovaj pozitivan trend i poziva BiH da osigura punu provedbu restriktivnih mjera, uključujući Rusiju i Bjelorusiju'', zaključeno je u zaključcima Vijeća Europe koji se odnose na BiH.