Nakon što je 2019. smanjila emisije stakleničkih plinova za 4 posto i uz očekivane posljedice pandemije covida-19, Europska unija trebala bi ostvariti odnosno čak premašiti dva od svoja tri klimatska cilja postavljena za 2020., pokazuje novo izvješće Europske agencije za okoliš (EEA).

Definirani 2007. i usvojeni 2009., ta tri cilja poznata su kao "3 puta 20”: smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 20 posto u odnosu na 1990., povećanje udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji na 20 posto i povećanje energetske učinkovitosti za 20 posto.

Po izvješću EEA-e, objavljenom u ponedjeljak, prva dva cilja bit će ostvarena, a cilj koji se odnosi na energetsku učinkovitost neće.

Godine 2019., emisije u EU-u (bez Ujedinjenog Kraljevstva) pale su za 4 posto. To je bio njihov drugi najveći pad na godišnjoj osnovi, nakon 2009. koja je bila obilježena velikom gospodarskom krizom, navodi EEA. Time su europske emisije smanjenje 24 posto od 1990.

Istodobno, po preliminarnim podacima agencije, EU je prošle godine ostvario udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji od 19,4 posto, što je blizu zacrtanom cilju od 20 posto.

"Sve navodi na zaključak da je gospodarsko usporavanje 2020. snažno smanjilo ukupnu potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova, posebice u sektoru transporta, gdje se udio energije iz obnovljivih izvora vjerojatno povećao”, navodi EEA, čak i ako bi ti učinci mogli biti privremeni.

Premda bi cilj koji se odnosi na obnovljive izvore energije trebao biti ostvaren na europskoj razini, 14 država članica, među kojima su Francuska, Belgija i Njemačka, još nisu blizu ostvarenja svojih nacionalnih ciljeva.

Cilj od 10 posto obnovljivih izvora energije u transportu još nije ostvaren, navodi agencija. Godine 2018. ostvareno je samo 8,3 posto, po posljednjim službenim podacima.

Kad je riječ o trećem cilju, energetskoj učinkovitosti, agencija ocjenjuje da većina država članica nije poduzela dovoljne napore da bi ga se ostvarilo.

Nakon 2020., Europska komisija želi da se emisije stakleničkih plinova smanji najmanje 55 posto u odnosu na 1990., prema sadašnjem cilju od 40 posto, kako bi se do 2050. postigla ugljična neutralnost.

Rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazuju da je „očito moguće ostvariti ambicioznije ciljeve”, ističe EEA-a, premda će ciljevi za 2030. odnosi 2050. zahtijevati postojane i dugoročne napore, prenosi Hina.