Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro ojačao, premda je Europska središnja banka (ECB) dodatno olabavila monetarnu politiku, i to agresivnije nego što se očekivalo.

Tečaj eura prema američkoj valuti porastao je prošloga tjedna 1,3 posto, na 1,1155 dolara, a u četvrtak se u jednom trenutku, po prvi puta nakon tri tjedna, probio i iznad 1,12 dolara.

Euro je ojačao i prema 'japancu', za 1,4 posto, na 127,00 jena, najvišu razinu u tri tjedna. I dolar je ojačao prema 'japancu', no blagih 0,1 posto, na 113,80 jena.
U fokusu ulagača prošloga je tjedna bila Europska središnja banka, koja je u četvrtak dodatno olabavila monetarnu politiku.

Ključnu kamatnu stopu smanjila je s 0,05 na nula posto, dok je kamatu na depozite banaka dodatno spustila u negativno područje, s minus 0,3 na minus 0,4 posto.

Uz to, povećala je program za kupnju obveznica s dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi eura mjesečno, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i rast gospodarstva eurozone, a suzbiti deflacijske prijetnje.

Popuštanje monetarne politike ECB-a bilo je očekivano, pa je tečaj eura danima prije slabio. Međutim, u četvrtak je poruka predsjednika ECB-a Marija Draghija na konferenciji za medije da je malo vjerojatno da će banka dodatno smanjiti kamate, iz čega su ulagači zaključili da je ciklus smanjenja cijene novca završen, izazvala oštre oscilacije tečajeva.

‘Iz današnje perspektive i ako se uzmu u obzir mjere za poticanje rasta i inflacije, ne procjenjujemo da će biti nužno daljnje smanjivanje kamata’, kazao je Draghi.

Nakon najave smanjenja kamata ECB-a, tečaj eura prvo je u četvrtak pao 1,6 posto, na 1,0820 dolara, da bi nakon Draghijeve poruke skočio na 1,1215 dolara. Tako oštre oscilacije tečajeva nisu dugo zabilježene.

Ipak, u petak su se tržišta smirila, a tečaj eura skliznuo ispod 1,12 dolara.

‘Prije nekoliko mjeseci, kad biste očekivali da će takve mjere biti donesene, mislili biste da će euro oslabiti za tri posto. Gledajući u budućnost, to nije pozitivno za poduzimanje rizika, a vjerojatno je povoljno za euro, no moramo vidjeti kakva će biti kretanja valutnih tečajeva idućih dana’, kazao je Gian Marco Salcioli, direktor u talijanskoj banci Intesa Sanpaolo Banca IMI.

U fokusu tržišta idućega tjedna bit će sjednice američkog Feda i japanske središnje banke. Tržišta ne očekuju nikakve promjene u monetarnoj politici niti jedne niti druge banke, no pažljivo će pratiti poruke njihovih čelnika nakon sjednica.