Svaki pokret koji bi mogao aludirati na neko vojno organiziranje ili samoorganiziranje u smislu ugrožavanja vojnih objekata i sustava OS BiH, svakodnevno prati EUFOR u BiH, ali i NATO.

Kako je u razgovoru za televiziju N1 kazao Alija Kožljak, bivši šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, to bi se direktno spriječilo silom, jer ne radi se više radi li netko u interesu BiH već je u pitanju legitimitet i kredibilitet međunarodne zajednice.

“Mislim da g. Dodik nesmotrenim izjavama, ili da budemo direktni protustavnim izjavama unosi nemir među građane, ali unosi i nemir među profesionalce u OSBiH jer su načinile najznačanije reforme u BIH i nije slučajno da je svoje djelovanje uperio upravo protiv oružanih snaga. No najave o povlačenju snaga nisu realne i Dodik to zna. Već je povukao izjavu da će opkoliti vojarne kako je to rađeno u Sloveniji. Ako bi kreneo u blokadu vojarni istog momenta će se upotrijebiti snage EUFOR-a na terenu i zaštiti vojni objekti. Ako se procijeni da je potrebno bit će zatražene i rezervne snage. Po tom pitanju su već rađene i vježbe. U slučaju postavljanja bilo kakvih punktova na bilo kojoj lokaciji definitivno bi se dodatno rušio legitimitet institucija RS, što bi dovelo u pitanje ovaj entitet. Na to su već upozoreni”, kazao je Kožljak.

Prema Kožljaku sankcije za političare ali i gospodarstvenike u BiH već su pripemljene i bit će objavljene naredenih dana.

“Na međunarodnom planu sankcije protiv političara, ali i gospodarstvenika i drugih pojedinaca koji ih podržavaju, već se implementiraju. Lista je tijekom ljeta bila reducirana, ali zbog posljednjih događaja ponovo se proširuje. Njihov cilj nije samo borba protiv kriminala, već i prijetnji po teritorijalni integritet BiH”, kaže Kožljak za N1.