Članice EU-a provode različite mjere u borbi protiv pandemije i nema naznaka da će se to promijeniti. Iz Bruxellesa sada predlažu da se regije označavaju kao rizične prema zajedničkim kriterijima.

Zeleno, narančasto i crveno, i još sivo za regije iz kojih nema dovoljno podataka. Ministri država članica EU-a zaduženi za europske poslove dogovorili su uvođenje sustava semafora kako bi situaciju oko korone učinili preglednijom.

Zelenom bojom će biti obilježene regije u kojima u posljednja dva tjedna ima manje od 25 registriranih novozaraženih na 100.000 stanovnika (incidencija) a udio pozitivnih nalaza u ukupnom broju testova iznosi manje od četiri posto.

Narančaste će biti regije u kojima je incidencija ispod 50, a udio pozitivnih nalaza iznad četiri posto; ili pak incidencija između 25 i 150, a udio pozitivnih manji od četiri posto.

Crvene zone bit će one u kojima je incidencija iznad 50, a udio pozitivnih testova iznad četiri posto; ili ukoliko je incidencija iznad 150 bez obzira na udio pozitivnih nalaza.

Zvuči komplicirano, ali bi trebalo izgledati jednostavnije u izvedbi Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti koji će u petak na internetskoj adresi reopen.europe.eu postaviti kartu EU-a u odgovarajućim bojama. Na toj adresi je već popis pravila za putovanja u svaku od 27 članica EU-a.

Kritika iz Luksemburga

„U cijeloj Europskoj uniji imamo različite boje, kriterije, pravila za testiranje i karantenu", kritizirala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. „Teško je shvatiti kuda smije putovati i kakva pravila vrijede kod ulaska u neku zemlju ili po povratku kući. Moramo koordinirati mjere kako bismo Europljankama i Europljanima olakšali svakodnevicu."

Primjerice, njemački institut Robert Koch ima blaže kriterije. Do sada su za Njemačku crvene zone bile one u kojima je zabilježeno 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih tjedan dana – a ne u dva tjedna, kako je sada dogovoreno.

Litvanske institucije su pak bile dosta strože jer su žarištem smatrale svako područje u kojem ima 16 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn kritizirao je ovaj sustav semafora, rekavši kako su brojke prilagođene kapacitetu njemačkih zavoda za javno zdravstvo.

Maleni Luksemburg pak, kako tvrdi Asselborn, od početka obavlja puno testiranja te zato i nailazi na više pozitivnih slučajeva korone. Zbog toga se u drugim zemljama redovito proglašava rizičnim područjem. „Nas sada kažnjavaju za testiranje", rekao je Asselborn.

I doista, Luksemburg je sa čak 6.000 testova tjedno na 100.000 stanovnika u samom vrhu u EU-a. Njemačka je sa 1.300 testova negdje u sredini, a posljednja je Bugarska sa svega 380 testova tjedno na 100.000 ljudi. A tko više testira, sigurno će više i otkriti.

Austriju muče druge brige – ide zima, a s njom i zimovanja i skijanje koji donose ogroman novac toj alpskoj zemlji. Ministrica europskih poslova Karoline Edstadler rekla je da će po novom sustavu veći dio Europe biti crven. „Ali nisu predviđene nijanse crvene. Treba nam način za bolju procjenu rizika i istovremeno održavanje slobode putovanja i protoka robe."

Samo Finska u prosjeku zelena

Trenutno je 19 od 27 zemalja EU-a iznad incidencije od 50 novih zaraza na 100.000 stanovnika u prethodna dva tjedna. Dvanaest zemalja bilježi više od četiri posto pozitivnih nalaza testova. To naravno ne znači da je u svakom gradu ili okrugu u tim zemljama situacija ista, naprotiv, one se veoma razlikuju.

Njemačka bi u novom sustavu cijela bila narančasta, jer ima incidenciju od 34 i udio pozitivnih testova od 1,4 posto. Ali budući da će se gledati pojedini okruzi, u Njemačkoj će se naći sve tri boje.

Prema metodi semafora jedna jedina članica Unije bila bi zelena u prosjeku svih svojih regija i gradova – Finska.

No čitav sustav je samo preporuka koju članice EU-a ne moraju primijeniti. Također su u nacionalnoj nadležnosti i mjere koje bi se primijenile za ovu ili onu boju, s tim da je na konferenciji rečeno kako nijedna članica ne bi trebala ograničavati putovanja iz „zelenih"zemalja.

Čini se da je EU veoma daleko od jedinstvenih pravila. Neke zemlje su dodatno pooštrile mjere pa će tako u Češkoj od srijede škole ponovo biti zatvorene. U Nizozemskoj se zatvaraju restorani i barovi te zabranjuje prodaja alkohola u večernjim satima, prenosi DW.