Lideri EU usuglasili su se u vezi s potrebom uvođenja certifikata o cjepivu protiv COVID-19, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je na konferenciji za novinare nakon virtualnog sastanka EU rekla da će Uniji biti potrebno tri mjeseca da pripremi certifikate.

"Svi su se usuglasili da nam je potreban digitalni certifikat o cjepivu", istaknula je Merkel.

Napomenula da je potrebno povećati kapacitete za proizvodnju cjepiva protiv COVID-19 te da se EU mora pripremiti za scenarij u kojem će se cijepljenje nastaviti u narednim godinama, usljed pojave novih sojeva COVID-a.

Koncept certifikata o cijepljenju predstavljen je kao ideja koja bi mogla da omogući putovanja između zemalja članica EU u uvjetima pandemije COVID-19.

Austrija i Grčka su ranije danas predložile uvođenje zajedničkih certifikata, kako bi se omogućilo putovanje tijekom ljetne sezone ove godine.

Današnji, prvi dan video konfrencije EU lidera, bio je posvećen u potpunosti situaciji s pandemijom COVID-19.

Uvodnu riječ je imao predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, piše Blic.

"Ne možemo nazad. Moramo razvijati istinsku europsku zdravstvenu politiku, s jasno definiranim nadležnostima za institucije EU. Ne možemo dozvoliti bilateralne sporazume i nacionalizam cjepiva. Izmjena Ugovora više ne može biti tabu", rekao je Sassoli.

U pitanju je nastavak redovnih video sastanaka EU lidera koji su počeli prošle godine u cilju koordinacije europskog odgovora na pandemiju-

Ovoga puta lideri će razmotriti ubrzanje stategije cijepljenja i proizvodnje cjepiva u Europi.