Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu ukidanje viza za građane Kosova, posljednje zemlje zapadnog Balkana od čijih se stanovnika za ulazak u Europsku uniju tražila viza. Zastupnici su u utorak podržali dogovor koji je u prosincu prošle godine postignut između Vijeća i Europskog parlamenta o uredbi o putovanju bez viza za građane Kosova. Vijeće EU je već u ožujku odobrilo tu uredbu.

Građani Kosova neće više trebati vize za ulazak u EU od datuma početka rada Europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) ili od 1. siječnja 2024., ovisno o tome što nastupi ranije. Prema uredbi, građani Kosova moći će putovati u EU bez vize za boravak do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, što znači da će za njih vrijediti ista pravila kao i za građane ostalih zemalja zapadnog Balkana.

"Ova prekretnica je važan temelj za buduću suradnju"

"Ovo konačno omogućuje građanima Kosova da lako putuju, posjećuju rodbinu i posluju u EU. Ali to je više od toga: ova prekretnica također je važan temelj za buduću i sve tješnju suradnju između EU i Kosova", izjavio je parlamentarni izvjestitelj za viznu liberalizaciju za građane Kosova, nizozemski zastupnik Thijs Reuten.

U srijedu će uredbu potpisati predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola i predstavnik švedskog predsjedništva Vijeća EU. Na svečanosti potpisivanja bit će i zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi.