Europska unija želi izbjeći trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama, no spremna je braniti svoje interese i odgovoriti na svaku jednostranu odluku SAD-a protumjerama, rekao je u četvrtak njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier.

"Smatram da ratovi općenito nisu dobra ideja, pa ni trgovinski, jer će na kraju svi izgubiti", rekao je Altmeier u emisiji televizije ZDF.

"Stoga je cilj i interes izbjeći ovaj trgovinski rat", rekao je Altmeier dodavši da EU spor sa Sjedinjenim Državama želi riješiti dogovorom o nižim carinama.

"Mi štitimo i branimo naše interese"

No ako Washington odluči jednostrano povećati carine, Bruxelles će odgovoriti svojim protumjerama "tako da svi znaju da mi štitimo i branimo naše interese", dodao je njemački ministar.

Predsjednik SAD-a Donald Trump je u veljači rekao da će Sjedinjene Države nametnuti carine na uvoz europskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum s Europskom unijom.

"Pokušavamo dogovoriti sporazum", rekao je američki predsjednik pa dodao da su "oni (EU) jako tvrdi".  "Ako ne dogovorimo sporazum, primijenit ćemo carine", rekao je Trump.