BiH je prije tri dana za dlaku izbjegla stroge sankcije Europske unije i ponovno uvođenje viza za svoje građane, potvrdio je Glasu Srpske ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je kazao da mu je nekoliko zapadnih veleposlanika otvoreno priznalo da je prvi put od prosinca 2010. godine, kada je uveden bezvizni režim, unutar Europske unije ozbiljno razgovarano o ukidanju bezviznog režima za BiH. Mektić objašnjava da osnovni razlog za ovakav stav zemalja EU predstavljaju opstrukcije u provođenju presude Ustavnog suda BiH od 1. lipnja prošle godine kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe Zakona o kaznenom postupku i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH.

''Ustavni sud BiH je prije tri dana konstatirao da Parlament BiH nije izvršio tu njegovu odluku, ali na našu sreću, osporene zakonske odredbe nisu stavljene izvan snage. Sud je, iako na prilično nemušt način i uz dosta konfuzno pravno tumačenje, ipak izbjegao donošenje odluke kojom bi sporne odredbe u potpunosti bile stavljene izvan snage. Da je to urađeno, pravosuđe bi se našlo u slijepoj ulici, jer tužiteljstvo ne bi moglo provoditi istrage, a jedna od posljedica bi bila i to što bi OSA bila prinuđena automatski prekinuti primjenu posebnih istražnih radnji, odnosno praćenje i prisluškivanje osoba osumnjičenih za terorizam'', kaže Mektić za Glas Srpske.
 
To praktično znači, nastavlja Mektić, da bi te sigurnosno zanimljive osobe s putovnicom BiH bez tajne policijske prismotre mogle putovati gdje god žele na Starom kontinentu. ''Potpuno je logično da se europske zemlje žele zaštititi, odnosno zaštititi svoje građane i ne može im se zamjeriti na tome. Na sreću, za sada je izbjegnut najgori scenarij i nadam se da neće ni biti realiziran, ali je dovoljno ozbiljno i to što se u EU uopće razgovara o ukidanju bezviznog režima kao opciji'', kaže Mektić.

Bezvizni režim za građane BiH uveden je 15. prosinca 2010. godine, a od tada bez viza mogu putovati u Švicarsku i sve zemlje Europske unije, osim Velike Britanije i Irske, jer su one izvan Schengenske zone. Bezvizni režim omogućava da se u zemljama Schengena provede najviše 90 dana tijekom šest mjeseci. Na primjer, ukoliko u neku od zemalja Schengena prvi put uđete 1. siječnja, onda do 31. lipnja možete u zoni Schengena provesti najviše 90 dana.