Europska unija odbacila je u utorak mogućnost proširenja G7 i povratak Rusije u skupinu te upozorila Washington da ne može na svoju ruku mijenjati pravila skupine industrijski najrazvijenijih zemalja, piše Hina.

Trump je subotu opisao G7 u sadašnjem formatu "vrlo zastarjelom skupinom zemalja" i rekao da će na sastanak odgođen za rujan zbog pandemije koronavirusa pozvati i čelnike Rusije, Indije, Australije i Južne Koreje.

EU vidi G7 kao vitalni multilateralni okvir čija pravila SAD, koji trenutno predsjeda skupinom najrazvijenijih industrijskih zemalja, ne može trajno mijenjati, rekao je glasnogovornik EU-a.

"Sudjelovanje Rusije u G8 obustavljeno je dok Rusija ne promijeni smjer i dok se ne stvori okruženje za smislenu raspravu G8. To trenutno nije slučaj", rekao je glasnogovornik.

Rusija je izbačena iz G8 nakon aneksije Krima 2014.

"Iako je u ovlasti zemlje koja predsjeda, trenutno SAD, da poziva sudionike, što i odražava prioritete domaćina, trajna izmjena članstva ili formata to nije", rekao je glasnogovornik.

Skupinu G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD.

Velika Britanija i Kanada izjasnile su se protiv ideje o povratku Rusije u G7.

Moskva je poručila da je Trumpov prijedlog o proširenom samitu G7 ove godine otvorio brojna pitanja i da će diplomati zatražiti pojašnjenje Washingtona.

Indija, Australija i Južna Koreja objavile su da su zaprimile pozivnice za sudjelovanje na proširenom samitu G7.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je Trumpu u telefonskom razgovoru da će New Delhi rado surađivati sa SAD-om i drugim zemljama kako bi se osigurao uspješan sljedeći samit G7, priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Australski premijer Scott Morrison također je u utorak prihvatio Trumpov poziv.

"Premijer je potvrdio da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da sudjeluje na sastanku G7, kao što je učinio i lani, kada ga je na sudjelovanje pozvao francuski predsjednikEmmanuel Macron", priopćio je premijerov glasnogovornik.