Europska unija ne može dozvoliti da Grčka "upadne u kaos" zatvarajući europske granice za izbjeglice, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Mislite li ozbiljno kako sve zemlje koje su se prošle godine do kraja borile da zadrže Grčku u eurozoni - a mi smo bili najstrožiji - mogu godinu dana kasnije dozvoliti da Grčka upadne u kaos? - zapitala je Merkel sinoć u televizijskom intervjuu, prenosi AFP.

Ona je kritizirala Austriju i nekoliko drugih balkanskih zemalja što su uvele kontrole na granici i ograničile dnevni ulazak migranata, što je stvorilo "usko grlo" u Grčkoj, s obzirom da izbjeglice i dalje čamcima pristižu iz Turske.

- Ono što se dogodilo je točno ono čega smo se pribojavali - da je zemlja (Grčka) ostavljena sama sa svojim problemima, a to ne možemo dozvolit - kazala je Merkel u opširnom intervjuu za ARD, posvećenom izbjegličkoj krizi.

Njemačka kancelarska, koja je često dolazila u sukob sa Aleksisom Ciprasom zbog zahtjeva da Atena provede stroge mjere štednje, rekla je da je sada u bliskom kontaktu s grčkim premijerom oko priliva izbjeglica.

Istaknula je kako priliv izbjeglica može da se smanji jačanjem vanjskih granica EU, patrolama NATO brodova u Egeju da bi se zaustavili čamci sa izbjeglicama iz Turske, i sporazumom EU i Ankare.

- Međutim, mnogi ne vjeruju u to i kažu "pa, tko zna da li će to dati rezultate". Ako se tako prilazi problemu, onda stvarno neće uspjeti - ocijenila je Merkel.

Povodom odluke istočnoeuropskih zemalja koje su pojačale kontrolu na granici, Merkel je rekla kako je problem u tome što su oni "djelovali neovisno i jednostrano".

- Grčka je jednostavno ostavljena po strani. Granica je osigurana sa makedonske strane, a da nitko nije razgovarao s Grčkom o tome da li ona želi osigurati svoje granice - kazala je Merkel.

Navela je da odgovornost Njemačke nije "riješiti problem na račun druge zemlje, već zajedno s drugim zemljama".

- To je ono što smo uradili u eurokrizi i to sad moramo da uradimo i u izbjegličkoj krizi - naglasila je njemačka kancelarka.

Rekla je kako je optimista po pitanju rješavanja izbjegličke krize i poručila, kako je naveo AFP, neuobičajeno strastveno da je njena "prokleta dužnost i obveza da učini sve što je moguće za Europu da bi se pronašao jedinstven put".

AFP napominje kako je u Grčkoj poraslo ogorčenje nakon što je Beč uveo dnevna ograničenja za tražitelje azila, a Makedonija, Srbija, Hrvatska i Slovenija pooštrile uvjete za ulazak u zemlju.