Europska komisija kaznila je Apple s 1.8 milijardi eura kazne zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu distribucije aplikacija za streaming glazbe, piše CNBC.

Komisija tvrdi da je Apple primijenio ograničenja na programere aplikacija koja su ih spriječila da informiraju korisnike o alternativnim i jeftinijim uslugama pretplate na glazbu dostupnima izvan aplikacije.

Apple je također zabranio programerima aplikacija za strujanje glazbe da daju bilo kakve upute o tome kako se korisnici mogu pretplatiti na te jeftinije ponude, tvrdi Komisija.

Ovo je prva Appleova protumonopolska kazna iz Bruxellesa i jedna je od najvećih koje je EU dodijelila tehnološkoj tvrtki. Dionice Applea pale su 2,5% nakon kazne.

Namjerno nisu nudili jeftinije varijante

Europska komisija pokrenula je istragu protiv Applea nakon pritužbe Spotifyja 2019. Istraživanje je suženo kako bi se usredotočilo na ugovorna ograničenja koja je Apple nametnuo programerima aplikacija koja ih sprječavaju da informiraju korisnike iPhonea i iPada o alternativnim uslugama pretplate na glazbu po nižim cijenama izvan App Storea.

Appleovo ponašanje trajalo je gotovo 10 godina, prema komisiji, i “moglo je navesti mnoge korisnike iOS-a da plaćaju znatno više cijene za pretplate na streaming glazbe zbog visoke provizije koju je Apple nametnuo programerima i prenio na potrošače u obliku viših cijene pretplate za istu uslugu na Apple App Storeu.”

Odgovor Applea

U žestokoj reakciji na kaznu, Apple je rekao da će Spotify najviše dobiti ovom odlukom EU-a.

“Glavni zagovornik ove odluke i najveći dobitnik je Spotify, tvrtka sa sjedištem u Stockholmu u Švedskoj. Spotify ima najveću aplikaciju za streaming glazbe na svijetu i sastao se s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage”, stoji u priopćenju Applea.

“Danas Spotify ima 56 posto udjela u europskom tržištu streaminga glazbe, dvostruko više od svog najbližeg konkurenta i ne plaća Appleu ništa za usluge koje su im pomogle da postanu jedan od najprepoznatljivijih brendova na svijetu”, naveli su.

“Appleova pravila zabranila su Spotifyju i drugim servisima za streaming glazbe da s našim korisnicima izravno u našoj aplikaciji dijele razne pogodnosti, uskraćujući nam mogućnost da s njima komuniciramo o načinu nadogradnje i cijeni pretplata, promocijama, popustima ili brojnim drugim pogodnostima“, rekli su iz Spotifyja.

“Naravno, Apple Musicu, konkurentu ovih aplikacija, nije zabranjeno isto ponašanje.”

"Appleu je ovo kao kazna za parkiranje"

U izjavi za medije, šefica EU-a za antimonopolnu politiku Margrethe Vestager ocijenila je iznos kazne od 1.8 milijardi eura kao “prilično malen” i usporedila ga s “kaznom za prebrzu vožnju ili parkiranje” u odnosu na veličinu tvrtke.

“Kada Apple nametne ove odredbe protiv upravljanja glazbenom davatelju, oni kao programeri nemaju drugog izbora nego prihvatiti ih ili napustiti App store. Apple sa svojim App Storeom trenutno drži monopol”, rekla je Vestager.

Dodala je da je Komisija naredila Appleu da ukloni takozvane odredbe protiv upravljanja i da se “suzdrži od sličnih praksi u budućnosti”.