Vijeće Europske unije usvojilo je danas mjeru pomoći u vrijednosti od 10 milijuna eura za potrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Ova odluka dio je napora EU na daljem jačanju sigurnosnog angažmana s partnerima na zapadnom Balkanu i nadovezuje se na raniju podršku Europske unije OSBiH, osiguranu kroz prethodnu mjeru pomoći najavljenu u studenome 2021. godine u vrijednosti od 10 milijuna eura za deminerski bataljun OSBiH.

Također i mjeru pomoći u vrijednosti od šest milijuna eura najavljenu u lipnju 2022. godine za Balkanske medicinske snage (BMTF) i kontinuiranu podršku za EUFOR Althea za Oružane snage BiH, između ostalog i kroz obuku.

Šef Delegacije EU i posebni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler, je kazao kako je na Dan Oružanih snaga BiH EU odgovorila na zahtjev partnera u BiH, te najavila značajan novi paket podrške za Oružane snage BiH.

– Zajedničke i multietničke Oružane snage BiH izvrstan su primjer zajedničke, funkcionalne organizacije u BiH i jedna su od institucija kojoj se najviše vjeruje u državi. Podrška EU je važna za jačanje kapaciteta Oružanih snaga BiH kao i za jačanje stabilnosti i sigurnosti u BiH i na zapadnom Balkanu. Svima koji služe u Oružanim snagama BiH želim sretan Dan Oružanih snaga – izjavio je Sattler.

Nova mjera pomoći će financirati nabavku terenske opreme, ključnih alata za vojnu inženjeriju i materijala za zaštitu od kemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih (HBRN) prijetnji.