Europska komisija predložila je u četvrtak izmjenu pravila o potvrdama za COVID-19 koja bi omogućila sudionicima u ispitivanjima cjepiva da dobiju valjanu propusnicu usprkos tome što su primili neodobrena cjepiva.

Ovaj potez uslijedio je nakon zabrinutosti koju su iznijeli njemački BioNTech i španjolska Hipra o poteškoćama u dobivanju COVID potvrde kada su podvrgnuti ispitivanjima cjepiva protiv COVID-19 jer bi se sudionici mogli suočiti s restrikcijama u pristupu javnim prostorima i putovanju.

Izmjene pravila, kojima se također produžava važenje EU COVID propusnice do kraja lipnja 2023. godine, potvrdit će da zemlje EU mogu izdavati potvrde o cijepljenju sudionicima u ispitivanjima. Neke zemlje to već rade.

Međutim, ovaj potez ne zahtijeva od zemalja EU da priznaju ove izuzetne certifikate o cjepivima kada ih izdaju druge države u bloku. Kao rezultat toga, kada putuju širom bloka od 27 nacija, sudionici se mogu tretirati kao da nisu potpuno cijepljeni i da se suočavaju s restrikcijama.

Glasnogovornik Komisije EU rekao je da očekuje da će zemlje EU priznati propusnice za COVID koje su izdate sudionicima ispitivanja u drugim zemljama u bloku.

Prijedlog moraju usvojiti zakonodavci i vlade EU.

Potvrde o cijepljenju protiv COVID-a su potrebne u mnogim zemljama EU za ulazak u restorane, teretane ili kino dvorane. One su također neophodne za putovanje kroz EU.