Takozvana Islamska država može biti efikasno poražena samo tako što će legitimna libijska vlada biti zadužena za vlastitu sigurnost, rekla je za francuske medije Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Europske komisije.

ISIL je posljednjih mjeseci počeo da se širi u Libiji uslijed kaosa koji vlada u toj zemlji otkad je 2011. svrgnut Muammar Gaddafi.

SAD u toj zemlji vrše zračne udare protiv džihadista, ali je svjetska javnost reagirala sa zaprepaštenjem na vijest da je u jednom takvom udaru u Sabrati u petak poginulo dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić, koji su bili oteti u studenom.

Mogherini je navela da će slijedećih nekoliko dana biti od ključne važnosti za Libiju uoči glasanja o povjerenju vladi u parlamentu u utorak i izjavila da je Europa spremna pomoći s osiguranjem i administracijom, ako to bude potrebno.

"Već mjesecima podržavamo napore za uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva. Ako želimo da im pomognemo, trebamo im vjerovati, jer oni poznaju svoju zemlju bolje od nas", istakla je šefica europske diplomacije.