Turska je spremna biti domaćin samita između Ukrajine i Rusije kako bi se završio rat, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon razgovora s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

NATO članica Turska podržava ukrajinski teritorijalni integritet, no također održava srdačne odnose s Rusijom i redovito razgovara s obje strane u sukobu, osobito kao pokrovitelj Crnomorskog sporazuma kojim je ukinuta ruska blokada izvoza ukrajinskih žitarica.

"Dajemo naš najveći doprinos da se rat završi na temelju pregovora. Spremni smo biti domaćin mirovnom samitu na kojem će sudjelovati i Rusija", rekao je Erdogan na konferenciji za medije uz Zelenskog.

Zelenski je u Istanbul stigao prije očekivanog posjeta Turskoj ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon izbora u Rusiji od 15. - 17. ožujka, prenosi Hina.

Turska je bila domaćin pregovorima Rusije i Ukrajine 2022., no otad se žalila da nije poduzeto ništa kako bi se s time nastavilo. Iznova je nudila da posreduje daljnjim pregovorima, rekavši da je potreban samit čelnika.

Zelenski je rekao da Rusija neće biti pozvana na prvu mirovnu konferenciju koja će se u idućim mjesecima održati u Švicarskoj. No, dodao je da bi ruski predstavnik mogao biti pozvan na sljedeći sastanak nakon što Kijev sa saveznicima dogovori mirovni okvir.

"Ne vidimo nikakve predstavnike Rusije na ovom samitu. Ne vidimo kako možete pozvati ljude koji blokiraju, uništavaju i ubijaju sve. Želimo postići rezultat, pravedan mir", izjavio je.

Prošli tjedan, turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da je vrijeme da Ukrajina i Rusija počnu mirovne pregovore, ali je dodao da to ne smije značiti priznanje ruske okupacije.