Turska je danas znatno povisila carinske pristojbe za nekoliko proizvoda iz SAD-a poput automobila ili duhana, kao odgovor na sličnu mjeru koju je poduzeo Washington, a u okviru napetosti između dviju zemalja.

"Nameti na uvoz nekih proizvoda porasli su recipročno s obzirom na proizvoljne napade američke administracije na naše gospodarstvo", napisao je u tvitu turski potpredsjednik Fuat Oktay.

Povećanje carinskih pristojbi na uvoz najavljeno je ukazom koji je potpisao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a objavljen je u službenim novinama.

Uključen je široki spektar proizvoda poput sportskih vozila za koja carina sad iznosi 120 posto, nekih alkoholnih pića (140 posto), duhana (60 posto) ili riže te nekih kozmetičkih proizvoda.

Po turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadoliji, te nove stope predstavljaju dvostruko povećanje u odnosu na dosadašnje pristojbe.

Do odluke dolazi u trenutku kad su odnosi Ankare i Washingtona na najnižoj razini zbog 1,5-godišnjeg zatočenja jednog američkog pastora u Turskoj, trenutno u kućnom pritvoru.