Turska neće odustati od sporazuma o kupovini raketnog sustava S-400 od Rusije, naveli su mediji u subotu riječi predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, dan nakon što je neformalni američki rok za nabavku američkog raketnog sustava istekao.

NATO članica Turska u više navrata je tvrdila kako se obvezala na kupovinu ruskog raketnog sustava, usprkos upozorenjima alijanse pod američkim vodstvom da S-400 ne može biti integriran u sustav NATO-ve protuzračne obrane.

Američki dužnosnici postavili su neformalan rok do 15. veljače Ankari da odgovori na suparničku američku ponudu i tvrde da će, ako Turska nastavi s nabavkom S-400, Washington povući svoju ponudu raketnih sustava Patriot korporacije Raytheon.

Oni također tvrde da će to ugroziti tursku nabavku borbenih aviona F-35 korporacije Lockheed Martin, i da će eventualno dovesti do uvođenja američkih sankcija.

Obraćajući se novinarima u avionu u kome se vraćao iz ruskog crnomorskog turističkog grada Sočija, gdje je prisustvovao samitu o Siriji između Turske, Rusije i Irana, Erdogan je, ipak, izjavio da će Ankara nastaviti s nabavkom S-400.

''Sklopili smo sporazum s Rusijom o S-400, tako da ne dolazi u obzir da odustanemo od njega. To je gotova stvar'', izjavio je Erdogan, prenosi emiter programa NTV.

Kazao je da je Turska otvorena za nabavku sustava Patriot od Sjedinjenih Država sve dok taj sporazum služi turskim interesima, ali je izjavio da se o pitanjima nabavke i proizvodnje još raspravlja s Washingtonom.

''Američka administracija gleda pozitivno na pitanje rane isporuke, ali ona ne želi ništa od zajedničke proizvodnje ili kredita. Mi nastavljamo s radom zasnovanim na obećanju isporuke S-400 u srpnju'', kazao je.

Službena američka ponuda za nabavku sustava Patriot ističe krajem ožujka priopćili su Reutersu američki dužnosnici nakon čega bi bila podnesena nova ponuda.

Sjedinjene Države zatražile su od Turske da do 15.veljače pruži barem neformalan odgovor na pitanje hoće li realizirati nabavku S-400, izjavili su dužnosnici.

Nije bilo odmah jasno da li je Turska odgovorila na američku ponudu.