Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako će u najkraćem mogućem roku biti napravljena nova kuća svakom građaninu Izmira čiji je dom uništen u potresu.

Erdogan je govorio na kongresu Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u istočnom turskom gradu Vanu, a tom prilikom se dotaknu jučerašnjeg potresa koji je pogodio zapadni turski grad Izmira.

Turski predsjednik je uputio poruke sućuti obitelji poginulih građana Izmira i cijelom turskom narodu, a ozlijeđenima poželio što brži oporavak.

"Svim građanima Izmira čiji su domovi uništeni u potresu, u najkraćem mogućem roku ćemo sagraditi i predati nove kuće", poručio je Erdogan.

Govoreći i o globalnim događanjima, Erdogan je poručio kako svijet trenutno osjeća bolove prelaska u novo političko i ekonomsko doba.

"Prethodno stoljeće, uz ratove koji su rezultirali smrću stotina milijuna ljudi, obilježile su kolonijalne aktivnosti bez ikakvih moralnih granica, te traganje za demokracijom i slobodom. Vidimo da su se u prvoj ozbiljnoj krizi, kod Zapadnih zemalja koje se predstavljaju kao kolijevka demokracije i slobode, odmah pojavile bolesti poput fašizma, rasizma i ksenofobije. Oni koji godinama potiču da ljudi iz različitih geografskih područja, koje smatraju jeftinom radnom snagom, dolaze u njihove zemlje, danas zatvaraju svoje granice pred valom izbjeglica", rekao je Erdogan.

Erdogan je kazao kako oni koji pokušavaju obraniti sve ružno što se iskazuje prema pejgamberu jedne vjere ili prema jednom državniku, pod okriljem slobode, uglavnom štete konceptu demokracije.

"Vrlo je bolno što put ka europskim vrijednostima vodi kroz zagovaranje najtežih uvreda na račun simbola drugih vjera i društava", poručio je Erdogan, te dodao: "Porast islamofobije, naročito u Francuskoj, potvrda je nastavka mentaliteta koji je Europu mnogo puta odvukao u katastrofu."