Ministarstvo Vanjskih poslova BiH do danas nije zaprimilo bilo kakvu službenu informaciju o dolasku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u BiH, rekao je Srni načelnik ureda za odnose ss javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje povodom najavljenog predizbornog mitinga Partije pravde i razvoja u Sarajevu.

Regoje je rekao kako će ovo ministarstvo, ukoliko dođe do službene informacije o dolasku turskog predsjednika u BiH, tu informaciju službeno dostaviti Predsjedništva BiH.

"U skladu sa službenom procedurom, u slučaju da Ministarstvo zaprimi najavu dolaska šefa neke strane države, ono takvu najavu službeno dostavlja Predsjedništvu BiH čiji su službe dalje nadležne za organizaciju posjete, izradu programa, protokolarne i sigurnosnu pripremu, te sve ostale aspekte", naveo je Regoje.

Napomenuo je kako ovo ministarstvo nema nikakvog službenog ni proceduralnog aspekta rada u vezi s registriranjem ili najavom održavanja javnih okupljanja, uključujući političke skupove u organizaciji i domaćih i stranih političkih subjekata.

Prema najavama turskih provladinih medija, Erdogan bi trebao 20. svibnja u Sarajevu da održi veliki predizborni skup stranke AK, i to nakon što su mu Njemačka i Austrija zabranile organiziranje političkih skupova u tim zemljama.

Turski mediji navode kako se očekuje da će tada u Sarajevo na miting doći oko 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i iz drugih europskih zemalja, navodi Srna.

U Turskoj se 24. lipnja održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori.