Turska je u petak obećala poslati žito i gnojiva najmanje razvijenim zemljama i zemljama u razvoju, posebice Africi.

Pozivajući na poduzimanje čvrstih koraka na predstojećem summitu G-20 u Indoneziji za slanje žitarica i gnojiva u nerazvijene zemlje, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da su Turska i Rusija postigle konsenzus o boljem korištenju žitnog koridora u Crnom moru, posebno za one zemlje u Africi kojima je potrebna pomoć.

Govoreći na međunarodnom sajmu u organizaciji Nezavisne udruge industrijalaca i poslovnih ljudi (MUSIAD) EXPO u Istanbulu, Erdogan je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin pristao besplatno poslati žito zemljama u potrebi.

“Tijekom našeg razgovora s gospodinom Putinom, rekao je: 'Pošaljimo žito besplatno u zemlje poput Džibutija, Somalije i Sudana.' Bili smo na istoj stranici po tom pitanju. Osigurat ćemo da brodovi sa žitom stignu do svake zemlje kojoj je to potrebno, počevši od Somalije, Džibutija i Sudana, koji se bore s teškom prehrambenom krizom i glađu”, rekao je turski predsjednik.

Rekao je da ne prihvaća mentalitet koji Europu definira kao "vrt", a ostatak svijeta kao "divlji".

“Ne očekujemo od onih koji provode kolonijalizam koristeći nove načine i metode da zauzmu savjestan stav prema krizama”, rekao je Erdogan.

Turska, Ujedinjeni narodi, Rusija i Ukrajina potpisale su 22. srpnja u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u veljači.

Zajednički koordinacijski centar s dužnosnicima triju zemalja i UN-a uspostavljen je u Istanbulu kako bi nadgledao pošiljke.

Rusija je u subotu objavila da obustavlja svoje sudjelovanje u sporazumu o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, a u srijedu je nakon telefonskog razgovora Erogana i Putina objavila da se vraća tom sporazumu.
Od potpisivanja Istanbulskog sporazuma iz Ukrajine je izvezeno više od 10 milijuna tona žitarica.