Predsjednik Rusije Vladimir Putin je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju izjavio da je Turska važan i pouzdan partner Rusije.

"Proces normalizacije u našim odnosima je iza nas. Nastavljamo razvijati bilateralne odnose", kazao je Putin.

Dodao je da su ukinute sve sankcije Turskoj, isključujući zabranu koja se odnosi na uvoz povrća.

Istaknuo je također da je suglasan sa turskim predsjednikom o pitanju uspostave sigurnih zona u Siriji.

Erdogan je nakon sastanka izjavio kako je primirje ili prekid oružanih sukoba u Siriji uz jamstvo Turske, Rusije i Irana veoma važna prilika za postizanje političkog rješenja za Siriju, javlja Anadolija.

"Ova zlatna prilika ne smije biti upropaštena", rekao je Erdogan.

Komentirajući napad kemijskim oružjem u sirijskom Khan Shaykhunu, Erdogan je izjavio kako takav ”brutalni napad ne smije proći nekažnjeno”.

”Vidio sam da smo istomišljenici sa Putinom kako je krajnje važno kažnjavanje odgovornih za ovakve napade. Svaki napad i narušavanje primirja ne samo da situaciju na terenu čini lošijom nego i sabotira napore zemalja garantera”, rekao je Erdogan.

Erdogan i Putin sastali su se u predsjedničkoj rezidenciji u Sočiju, a početak sastanka bio je otvoren za medije.

Sastanku ispred Turske nazočili su i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, zamjenik glavnog tajnika i glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i šef obavještajne službe Hakan Fidan. S ruske strane, nazočili su ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ministar obrane Sergej Soygu, savjetnik za vanjsku politiku u Kremlju Jurij Usakov.

Ovo je bio peti sastanak Putina i Erdogana nakon krize u odnosima izazvane obaranjem ruskog zrakoplova krajem 2015. godine.