Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je invazijom na Irak nakon glasanja Kurda na referendumu o neovisnosti.
 
Erdogan je u govoru u utorak rekao da je "borba protiv nezavisnosti iračkih Kurda pitanje preživljavanja". Dodao je da bi također mogao zaustaviti naftovod iz Iraka kako bi povećao pritisak na autonomnu kurdsku regiju.
 
"Mogli bismo iznenada napasti jedne noći"
 
Na referendum je izašlo 78 posto birača, a Bagdad je objavio da ga ne priznaje te vidi kao pokušaj Kurda da kontroliraju što veći dio državnih zaliha nafte. Erdogan je naveo da je "separatistički" referendum neprihvatljiv.
 
Naglasio je da turska vojska izvodi vježbe uz granicu s iračkom kurdskom regijom te zaprijetio: "Naša vojska nije tamo bez razloga. Mogli bismo iznenada napasti jedne noći".
 
Turska i iračka vojska izvode "ogromne manevre" na granici
 
Turska vojska je objavila da su joj se u ponedjeljak navečer u vježbi pridružili irački vojnici. Iračko ministarstvo obrane je izjavilo da su vojske započele izvođenje "ogromnih manevara" u graničnom području.
 
Turska vojska već nekoliko dana izvodi zračne napade na Kurdistansku radničku stranku (PKK), a treća faza vojne vježbe bit će održana danas. Država je upozorila građane koji se nalaze u iračkim kurdskim pokrajinama da ih napuste što je prije moguće.
 
Oko 30 milijuna Kurda raseljeno je u nekoliko svjetskih država nakon raspada Osmanskog carstva. PKK je započeo separatističku pobunu 1984. godine, od kada je ubijeno više od 40 000 ljudi. Turska, SAD i EU označile su PKK kao terorističku organizaciju.