Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas da prekida svaki kontakt s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zbog izraelskih napada na Pojas Gaze. "Netanyahu više nije netko s kim možemo razgovarati. Prekrižili smo ga", rekao je Erdogan, prenose turska glasila.

Turski predsjednik koji se s Benjaminom Netanyahuom prvi put sastao u rujnu u New Yorku, izjavio je 25. listopada da otkazuje sve planove za put u Izrael rekavši da ga je izraelski premijer "iskoristio".

"Nema vojske koja se ponašala tako neljudski"

"Nećete naći nijednu drugu državu čija bi se vojska ponašala tako neljudski", istaknuo je govoreći o izraelskom odgovoru na krvavi napad Hamasa 7. listopada u kojemu je na izraelskoj strani poginulo 1400 ljudi, većinom civila.

Ministarstvo zdravstva palestinskog Hamasa priopćilo je pak u subotu da je 9488 ljudi, među kojima 3900 djece, poginulo u Pojasu Gaze od početka rata s Izraelom, koji neprekidno bombardira to područje.

Izrael povukao diplomate

Nakon Erdoganove oštre izjave, Izrael je 29. listopada objavio da povlači svoje diplomate iz Turske. No još je 19. listopada pozvao svoje diplomate da privremeno napuste zemlju "iz sigurnosnih razloga".

Erdogan je danas kazao da Turska ne prekida diplomatske veze s Izraelom. "Potpuni prekid veza nije moguć, napose u međunarodnoj diplomaciji", rekao je Erdogan.

Podsjetio je da je ravnatelj turske obavještajne službe (MIT) Ibrahim Kalin vodio napore Turske kako bi se rat zaustavio uz pomoć posredovanja. "Ibrahim Kalin razgovara s izraelskom stranom. Naravno, razgovara i s Palestinom i s Hamasom", rekao je Erdogan.

No po njegovim riječima, Netanyahu je glavni krivac za sukobe i "izgubio je potporu svojih građana". "Trebao bi se povući i prekinuti ovu situaciju", kazao je Erdogan.