Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s američkim kolegom Donaldom Trumpom.

Izvori iz Ureda turskog predsjednika priopćili su kako su dva lidera, osim o bilateralnim odnosima, razgovarali i o posljednjim događanjima u Siriji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan se tom prilikom osvrnuo na teroristički napad u Munbiju u kojem su poginuli i američki vojnici te izrazio sućut. Dodao je kako je riječ o provokaciji usmjerenoj da utječe na odluku SAD-a o povlačenju iz Sirije.

Erdogan je kazao kako je Turska, bez gubljenja vremena, spremna preuzeti uspostavu sigurnosti u Munbiju, i poručio kako neće dopustiti aktivnosti PKK-a i njegovih sirijskih ogranaka okrenutih ka destabilizaciji na sjeveroistoku Sirije.

Dva lidera su suglasna  po pitanju uklanjanja ostataka ISIS-a u Siriji i poduzimanju zajedničkih mjera koje će spriječiti njegovo ponovno pojavljivanje.

Suglasni su i kada je riječ o ubrzanju savjetovanja koja su počela susretima načelnika generalštabova vojske Turske i SAD-a, a tiču se sigurnosne zone u Siriji, kao i povećanju obima trgovinske razmjene.

Munbij je pod kontrolom naoružanih formacija povezanih sa kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG) koje imaju podršku SAD.