Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozvao je danas Turke da ne kupuju francusku robu, a lidere EU da zaustave "antiislamsku" agendu francuskog predsjednika Emanuela Macorna.

Erdogan je prije dva dana izjavio da Macron ima problem s muslimanima i da je potrebno da provjeri svoje mentalno zdravlje, zbog čega je Francuska povukla svog veleposlanika iz Turske.

"Kao što oni kažu u Francuskoj `Ne kupujte robu turskih marki`, ja pozivam sve svoje građane da ovdje nikada ne pomažu francuskim markama i da ih ne kupuju", rekao je Erdogan.

Francuska je deseti najveći uvoznik u Tursku i sedmo najveće tržište za izvoz turske robe, navodi se u podacima turskog zavoda za statistiku, prenosi Srna.

Makron je obećao da će se boriti protiv "islamskog separatizma" i da ova pojava može da prevlada u nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj.

U međuvremenu, zemlju je potreslo brutalno ubojstvo nastavnika ispred škole u predgrađu Pariza, koje je odrubljivanjem glave počinio islamski militant jer je nastavnik na satu o slobodi govora pokazao karikature proroka Muhameda.